Izolarea blocului cu polistiren, problematică în cazul izbucnirii unui incendiu VIDEO

În ultimii ani, reabilitarea celor mai multe blocuri, în toată ţara, s-a făcut doar din punct de vedere termic, respectiv prin montarea de plăci de polistiren pe faţadele exterioare. Puţini ştiu, însă, că normele europene prevăd că blocurile înalte nu trebuie placate cu astfel de material, pentru că este foarte uşor inflamabil. 

03 nov. 2015, 11:21
Izolarea blocului cu polistiren, problematică în cazul izbucnirii unui incendiu VIDEO

Varianta polistirenului este aleasă de către cei mai mulţi proprietari sau asociaţii de proprietari pentru că este cea mai ieftină. Potrivit standardelor europene placarea cu polistiren este interzisă la clădirile mai mari de 12 metri, respectiv 4 etaje.

Citeşte şi Tragedia de la clubul Colectiv. Cum arde materialul de antifonare folosit la tavanul clădirii. VIDEO

În cazul blocurilor înalte, izbucnirea unui incendiu la etajele superioare ar fi o adevărată catastrofă. Flăcările s-ar propaga rapid, iar pompierii ar avea acces greu la etajul 9 sau 10. 

„Conform standardelor europene, izolarile cu polistiren sunt permise la cladirile care nu depasesc 12 metri, adica undeva la patru etaje. Dar aceste directive nu sunt respectate si la noi, desi ar trebui”, spunea recent Ciprian ANA, Director al societatii de constructii START Tehnologic Consult, citat de IMOPEDIA.

In acelasi sens, potrivit lui Sorin MIERLEA, Presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPCPPS), „oamenii ar trebui sa fie in cunostinta de cauza in momentul in care sunt pusi in fata utilizarii unui astfel de material in reabilitarea cladirilor, deoarece achizitionarea unor materiale ieftine se dovedeste a fi, in final, mult mai costisitoare, iar asigurarea unei astfel de cladiri presupune anumite excluderi”.

De aceeasi parere este si Radu HEPUT, arhitect specializat in astfel de lucrari, care ne-a precizat ca „in cazul unui incendiu, focul se extinde mult mai repede in momentul contactului cu polistirenul, astfel ca riscul este mai mare pentru blocurile reabilitate fata de cele care nu au fost acoperite cu un astfel de material”. Totodata, recomandarea expertilor a fost ca, pentru reabilitarea blocurilor sa fie folosita vata bazaltica in loc de polistiren, tocmai din cauza riscurilor existente in situatia unui incendiu, insa costurile sunt mult mai mari si varianta preferata ramane cea clasica. 

Citeşte şi Incendiul din Colectiv, reprodus simbolic în mijlocul străzii. Momente emoţionante la Bacău VIDEO

Varianta vatei bazaltice sau minerale este  mai scumpă, dar este varianta mai sigură, cel putin din puct de vedere al izbucnirii unui incendiu. 

Pompierii susțin că incendiile, în cazul clădirilor înalte, se propagă și pe orizontal și pe vertical.