Izolarea în casa de la ţară, de teama Covid-19, interzisă în Norvegia. Oamenii sunt ameninţaţi cu închisoarea

Guvernul norvegian va interzice sejururile în reşedinţe secundare pentru a evita aglomerarea capacităţilor sanitare din comunităţile rurale mici din cauza pandemiei cauzate de noul tip de coronavirus, au anunţat joi autorităţile de la Oslo.

19 mart. 2020, 18:55
Izolarea în casa de la ţară, de teama Covid-19, interzisă în Norvegia. Oamenii sunt ameninţaţi cu închisoarea

Persoanele care nu respectă această dispoziţie riscă o amendă de 15.000 de coroane norvegiene (aproximativ 1.250 de euro) sau, în caz de neachitare a acestei sume, o pedeapsă de 10 zile de închisoare, potrivit instrucţiunilor transmise Poliţiei de Ministerul Public din Norvegia.

În faţa riscului de propagare a virusului, numeroşi norvegieni s-au refugiat în ultimele săptămâni în cabanele lor de schi, construite cel mai frecvent în zone muntoase, sperând să profite de pe urma acestei izolări relative. Unii dintre ei au ignorat solicitările de a se întoarce la reşedinţele lor principale lansate de autorităţi, îngrijorate de un posibilă supraaglomerare a serviciilor de sănătate locale.

Citeşte şi O statiune de schi din Austria ar fi raspandit coronavirusul in Europa

După ce au evocat timp de mai multe zile posibilitatea implementării unei interdicţii, Guvernul din Oslo şi-a pus ameninţările în practică, joi. „Este o decizie pe care speram că nu voi fi nevoit să o iau, dar vom interzice sejururile în afara localităţii în care se află rezidenţa principală„, a declarat ministrul norvegian al Sănătăţii, Bent Hoie.

Micile comune rurale „nu au astăzi şi nu vor avea nici în săptămânile viitoare capacitatea de a se ocupa de proprietarii de cabane de schi pe lângă propriii lor locuitori”, a explicat ministrul norvegian într-o conferinţă de presă. Anumite excepţii vor fi prevăzute, în special pentru membrii sănătoşi ai acelor familii în care există un bolnav, care va trebui să rămână la domiciliu.

Joi, 1.552 de cazuri de coronavirus au fost recenzate în Norvegia, unde şase persoane au murit din cauza acestei boli.