Jaf în sistemul sanitar românesc. Casele de Asigurări decontatează furnizorilor sume exorbitante

Radiografii de aproape 90 de ori mai scumpe şi pacienţi trimişi de la un cabinet la altul doar pentru a cheltui mai mulţi bani şi închirieri de sedii pe milioane de euro. Toate se petrec în sistemul sanitar românesc. Asta arată un raport întocmit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care a sesizat, din iulie până în prezent, de 5 ori DNA-ul.

RomaniaTV.net
05 nov. 2012, 18:54
Jaf în sistemul sanitar românesc. Casele de Asigurări decontatează furnizorilor sume exorbitante

Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi a decontat furnizorilor sume exorbitante. Anumite servicii au costat şi de 90 de ori mai mult decât preţul real.

„Raportarea de investigaţii multiple pe acelaşi pacient sau la tarife superioare: investigatii paraclinice pentru care suma solicitată spre decontare reprezintă de 5 ori, 6 ori ori până la 7 ori valoarea investigaţiei şi radiografii pentru care suma solicitată spre decontare reprezenta 2, 4 sau 86 ori valoarea tarifului per investigaţie”, a declarat Doru Bădescu, preşedinte CNAS.

Şi nu este singurul oraş în care Casa de Asigurări a făcut plăţi după ureche. De exemplu, în Bucureşti, Casa a plătit gărzi care nu au existat niciodată în buget.

În plus, pacienţii care datorau sume foarte mari Casei, în total, un milion de lei, nu au păţit nimic şi au rămas cu datoriile. Alteori, reţetele date de medici au fost „ajustate” de către farmacişti, tot pentru câţiva bani în plus.

„Decontarea reţetelor pe care au fost adăugate de către farmacii poziţii noi faţă de reţeta originală”, a completat Bădescu.

În plus, investiţiile legate de Sistemul Informatic Integrat au crescut, nejustificat cu 60%. Concluziile preşedintelui Casei vin la o zi după ce corpul de control al premierului a descoperit că angajaţii CNAS şi-au neglijat atribuţiile de serviciu. Prejudiciul calculat: 190 de milioane de lei.