Jaf în valoare de 40 de milioane de euro, în Hundoara. Cum au furat hoții sute de panouri solare de pe domeniul public

Un jaf în valoare de aproximativ 40 de mlioane de euro a pus autoritățile din Hunedoara pe jar. Mai mulț bărbați au furat panouri fotovoltaice dintr-un parc construit cu fonduri europene ce ar fi trebuit să fie una dintre cele mai importante investiții în energie din zonă, din ultimii ani.

07 sept. 2023, 16:34
Jaf în valoare de 40 de milioane de euro, în Hundoara. Cum au furat hoții sute de panouri solare de pe domeniul public
Jaf în valoare de 40 de milioane de euro, în Hundoara. Cum au furat hoții sute de panouri solare de pe domeniul public

Jaf la drumul mare, în Hunedoara! Hoții au distrus un parc fotovoltaic înființat cu fonduri europene la marginea comunei Ghelari. Ca una dintre cele mai importante investiții în energie din Hunedoara, în ultimii ani, acesta nu mai fusese pus în funcțiune, fiind construit în perioada 2014 – 2015.

Citește și: Cum alegem instalatorii de panouri fotovoltaice? Tot ce trebuie să știi despre program Casa Verde Fotovoltaice

Jaf în valoare de 40 de milioane de euro: cum încercau să facă bani cu panourile furate

Din cauză că proiectul nu a fost dus la sfârșit, panourile solare s-au degradat pe parcursul timpului. Și unii localnici au contribuit la acest proces, iar hoți au pus punctul pe „i”, începând să fure din ele. După jaf, chiar le-au pus și la vânzare pe diverse platforme de cumpărare, cu scopul de a se îmbogăți. Unii dintre hoți au și fost identificați de polițiști, scrie adevarul.ro. Administratorul parcului fotovoltaic a făcut o plângere la Poliția municipiului Hunedoara în ceea ce privește pagubele făcute de hoți în ultimul an. Oamenii legii au organizat, astfel, un flagrant pentru prinderea tâlharilor.

„Polițiștii Secției de Poliție Rurală Hunedoara și cei ai Biroului de Investigații Criminale Hunedoara au demarat o serie de verificări și activități investigative, iar în 3 septembrie 2023 au organizat o acțiune în urma căreia au reușit prinderea în flagrant a doi bărbați din municipiul Hunedoara, în vârstă de 19 și de 41 de ani. Cei doi încercau să comercializeze pe un site de vânzări bunurile furate (respectiv 128 de panouri fotovoltaice, 11 invertoare și 9 suporți de invertoare – în valoare de peste 344.000 lei), care au fost, astfel, recuperate de polițiști”, a anunțat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

Jaf în valoare de 40 de milioane de euro, în Hundoara. Cum au furat hoții sute de panouri solare de pe domeniul public

Polițiștii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore față de cei doi bărbați, cercetările continuând, în vederea documentării întregii activități infracționale.

„Ulterior polițiști au mai identificat un bărbat de 66 de ani, din județul Sibiu, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat reclamate. El a fost condus la sediul Poliției Municipiului Hunedoara pentru audieri, ulterior fiind dispusă și față de acesta măsura preventivă a reținerii, pentru 24 de ore”, a mai informat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Parcul fotovoltaic din Hunedoara, întins pe circa 30 de hectare la marginea satului Ghelari, a reprezentat o investiție estimată la circa 40 de milioane de euro, și trebuia să fie pus în funcțiune de peste cinci ani. Potrivit proiectanţilor, parcul fotovoltaic din Hunedoara ar fi urmat să producă 12.300 de MWh anual – cantitate de energie suficientă pentru alimentarea unui oraş cu 15.000 de locuitori.

Citește și: Marcel Ciolacu anunţă un buget de 1,1 miliarde de euro pentru românii care vor panouri fotovoltaice şi eficientizare energetică