Japonia: Noi probleme la centrala de la Fukushima

Compania Tepco, operatorul centralei nucleare de la Fukushima, a anunţat miercuri că a început injectarea unui amestec de apă şi acid boric într-unul din reactoare, unde este posibil să se fi produs o nouă reacţie de fisiune nucleară, relatează AFP.

RomaniaTV.net
02 nov. 2011, 07:10
Japonia: Noi probleme la centrala de la Fukushima

Este vorba despre reactorul nr.2 al centralei Fukushima Daiichi, grav avariată de seismul urmat de tsunami din 11 martie.

„Nu putem exclude posibilitatea unei reacţiii de fisiune nucleară localizată”, a declarat purtătorul de cuvânt Hiroki Kawamata, precizând că injectarea este o măsură de precauţie.

Cu toate acestea, Tepco afirmă că temperatura şi presiunea în interiorul reactorului, ca şi nivelul de radiaţii nu s-au modificat mult.

Temerile privind declanşarea unei fisiuni nucleare necontrolate au apărut după descoperirea, în curs de confirmare, de gaz xenon 133 şi 135, izotopi radioactivi care sunt generaţi în timpul unei fisiuni. Întrucât aceşti izotopi au o durată de viaţă scurtă – 5 zile pentru xenon 133 şi 9 ore pentru xenon 135 -, fisiunea trebuie să fi intervenit foarte recent.