Nu suntem singurii ironizaţi de francezi. Japonia, noua victimă a glumelor din Hexagon

Glumele realizatorilor TV francezi nu vizează doar românii. Autorităţile japoneze au protestat faţă de o emisiune recentă din Franţa în care era ironizat portarul japonez Eiji Kawashima. 

RomaniaTV.net
16 oct. 2012, 10:17
Nu suntem singurii ironizaţi de francezi. Japonia, noua victimă a glumelor din Hexagon
Ambasada Japoniei la Paris a trimis o scrisoare de protest la postul TV France 2, după ce realizatorul Laurent Ruquier a prezentat un foto-montaj în care portarul japonez Eiji Kawashima avea patru braţe, referire la evoluţia bună din meciul amical cu Franţa, scor 1-0, informează AFP, citat de Mediafax.
 
Vineri seară, Japonia a învins Franţa, scor 1-0, în meci amical, datorită portarului Eiji Kawashima, care a apărat foarte bine. În emisiunea de divertisment de a doua zi, Laurent Ruquier a prezentat un foto-montaj în care Kawashima avea patru braţe, explicând că acesta este „efectul Fukushima”.
 
Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Osamu Fujimura, a anunţat că Ambasada Japoniei de la Paris a trimis o scrisoare de protest, deoarece acest reportaj a fost „deplasat şi a rănit sentimentele supravieţuitorilor”.
 
Cutremurul care a afectat, în martie 2011, nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit institutului american de geofizică (USGS). Seismul s-a produs la 24,4 kilometri adâncime şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei. Reactorul 1 al centralei Fukushima 1, situată la 250 de kilometri nord de Tokyo, a înregistrat o serie de avarii ale sistemelor de răcire şi o creştere anormală a presiunii, determinând autorităţile să decidă deschiderea valvelor pentru eliminarea vaporilor. Explozia a provocat prăbuşirea clădirii care adăpostea reactorul 1 al centralei şi rănirea uşoară a patru angajaţi.
 
Ironiile realizatorilor TV din Franţa au avut, în mai multe rânduri, ca ţintă şi românii.În septembrie anul trecut, emisiunea „On va s’gener”, difuzată pe Europe 1 şi realizată tot de Laurent Ruquier, a avut, timp de 8 minute, ca subiect de discuţie românii. 
 
„Ce fac 85% din români şi nu fac decât 20% din italieni dar şi 100% din francezi?”, a întrebat moderatorul emisiunii, invitaţii lansându-se într-o serie de observaţii ironice: „Nu este vorba de cerşit”,”Au un u în plus roumain-romain”, „Plătesc impozite”, „Se şcolarizează, trec bacalaureatul”, „Au un nume, studiază geografia ţării lor, sunt declaraţi la starea civilă, fac educaţie sexuală”, au fost răspunsurile date de cei aflaţi în studio. Răspunsul corect oferit de realizator este că 85% din români învaţă limba franceză.
 
O altă emisiune i-a prezentat pe români ca păduchioşi, nespălaţi şi cerşetori, înainte de meciul dintre reprezentativa franceză şi cea a României, disputat pe Arena Naţională, scor 0-0, în preliminariile Campionatului European din 2012.
 
În timpul emisiunii televizate „Les Guignols de l’Info”, difuzată în data de 6 septembrie pe canalul Canal +, cele două marionete din platou au afirmat că românii sunt cerşetori şi că au păduchi. „Am o gluma savuroasă… Ştii cum se zice la coş de gunoi în români? … Bucureşti” e altă replică la adresa românilor, rostită în cadrul aceleiaşi emisiuni.
 
Pe 16 aprilie, Jonathan Lambert, un cunoscut umorist francez, reinterpreta „salutul românesc” în cadrul emisiunii emisiunii tv „On n’est pas couchés”, transmisă de postul de televiziune France 2, la o oră de maximă audienţă. Salutul părea a fi mai degrabă a unui cerşetor. Gestul francezului a iscat dezbateri aprinse în rândul opiniei publice din cele două ţări, care a catalogat „reinterpretarea” ca fiind defăimătoare pentru poporul român.