Japonia revine pe creştere economică, la şase luni de la tsunami

Creşterea economiei nipone, stopată după cutremurul şi tsunami-ul din martie, este de 1,5% şi corespunde celui de-al treilea trimestru al anului.

RomaniaTV.net
14 nov. 2011, 08:30
Japonia revine pe creştere economică, la şase luni de la tsunami

Produsul intern brut nipon a crescut datorită relansării exporturilor. Recuperarea completă a economiei japoneze va întârzia, însă, din cauza crizei din Europa, care a diminuat masiv cererea de produse japoneze, potrivit BBC.

Sistemul economic al asiaticilior a fost zdruncinat puternic la începutul acestui an după ce unităţile de producţie japoneze, în special cele din nord-estul ţării, au fost paralizate de cel mai puternic cutremur, urmat de tsunami, survenit pe 11 martie. Reţele întregi de fabrici de subansamble şi linii de asamblare au fost închise şi-au redus puternic volumele de producţie.

Economiştii niponi ştiu însă că recuperarea economiei naţionale este departe şi nu mai depinde doar de ei. Câteva din problemele care le-ar putea sta în calea revenirii economiei la capacitate maximă sunt yenul puternic, ce afectează profiturile din exporturi, încetinirea globală a creşterii economice dar şi recentele inundaţii din Thailanda.