Japonia trimite nave militare şi avioane de patrulare în Orientul Mijlociu

Publicat: Vineri, 27 Decembrie 2019 15:21 // Actualizat: Vineri, 27 Decembrie 2019 15:21 // Sursa: romaniatv.net

Japonia urmează să trimită o navă militară şi două avioane pentru a ajuta la apărarea căilor maritime în Orientul Mijlociu, strategice în privinţa petrolului, însă fără să se alăture coaliţiei conduse de Statele Unite în regiune, a anunţat vineri Guvernul, relatează AFP.

Tokyo urmează să trimită în regiune un distrugător în domeniul informaţiilor şi două avioane de patrulă maritimă de tip P-3C, a precizat un purtător de cuvânt al Executivului, Yoshihide Suga.

 ”Este vorba despre o misiune vizând să garanteze pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu şi să asigure securitatea navelor care efectuează transporturi în contul Japoniei”, a subliniat el, notând că 90% dintre importurile nipone de petrol brut provin din regiune.

Decizia intervine în urma unor atacuri în vară vizând petroliere la Golful Persic, între care şi o navă japoneză, dar şi instalaţii petroliere saudite.

Washingtonul, alte ţări occidentale şi Arabia Saudită acuză de aceste atacuri Teheranul, care respinge orice implicare.

Tensiunile în Orientul Mijlociu s-au agravat de la începutul anului. Iranul a fost acuzat de faptul că a minat mai multe petroliere în largul Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite (EAU) şi că a atacat, apoi, sau a confiscat alte basimente în apropierea Strâmtorii Ormuz.

Activităţile de patrulare ale forţelor japoneze nu urmează să aibă loc în această strâmtoare strategică trazitată de o mare parte a petrolului mondial, în care operează o coaliţie condusă de Statele Unite, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării.

Forţele de autoapărare - numele armatei japoneze - urmează să opereze în ape internaţionale la Golful Persic, în nordul Mării Oman şi la Golful Aden, a precizat el.

Aceasta este prima decizie de acest tip a Tokyo după adoptarea cu forcepsul a noii legislaţii a Apărării, în 2016, care extinde prerogativele Forţelor de autoapărare în străinătate.

Această nouă legislaţie a făcut polemică, opozanţii ei apreciind că încalcă Constiţiua pacifistă, care interzice Japoniei să folosească mijloace militare ofensive în soluţionarea diferendelor internaţionale.

Misiunea de patrulare în Orientul Mijlociu urmează să dureze un an de zile şi poate fi prelungită.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
HUFF.RO
Vestea cea mare în familia Măruță. Ce spune Andra despre sarcina ei ❤️
Vestea cea mare în familia Măruță. Ce spune Andra despre...
1
EUR
4.8426
RON
29 May
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H