Jean-Claude Juncker: UE nu ar trebui să CEDEZE emoţiilor primare după atentatele din Paris

Țările Uniunii Europene nu ar trebui să cedeze emoțiilor primare de respingere a refugiaților, după valul de atentate de vineri seară din Paris, pentru că atacatorii din Franța erau criminali, nu solicitanți de azil, a declarat duminică președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează Reuters.

15 nov. 2015, 10:33
Jean-Claude Juncker: UE nu ar trebui să CEDEZE emoţiilor primare după atentatele din Paris

„Acesta nu a fost un atac împotriva Franței și Parisului, ci un atac împotriva valorilor universale”, a insistat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, scrie Agerpres.

Înalte oficialități din Polonia și Slovacia au turnat apă rece peste planurile de relocare ale refugiaților la nivelul UE imediat după atacuri, spunând că violențele au scos în evidență preocupările europenilor legate de primirea de refugiați musulmani.

N-ar trebui să amestecăm diferitele categorii de oameni care vin în Europa”, a insistat Juncker, într-o conferință de presă în marja summitului G20 din Antalya. „I-aș invita pe aceia din Europa care încearcă să modifice agenda migrației pe care am adoptat-o…. Aș dori să le amintesc să fie serioși în legătură cu acest subiect și să nu cedeze acestor emoții primare care nu-mi plac. Înțeleg dificultatea, dar nu văd necesitatea de a schimba abordarea generală„, a adăugat Juncker, care consideră că atacurile din Paris nu trebuie să antreneze o schimbare radicală a politicii europene în privința primirii de refugiați.

În ceea ce privește pericolul pe care atentatele de la Paris îl reprezintă pentru zona Schengen de liberă circulație, Juncker a recunoscut că Schengen „este în pericol”. „Dar nu doar din cauza incidentului recent, ci deoarece controlul frontierei externe (a UE) nu funcționează cum trebuie. Trebuie să luăm măsuri pentru a întări frontierele externe”, a insistat Juncker.