Jeb Bush: PUTIN, un BĂTĂUŞ pe care SUA trebuie să îl trateze cu fermitate

Posibilul candidat republican la președinția SUA, Jeb Bush, l-a calificat miercuri pe președintele rus Vladimir Putin drept un 'bătăuș' și a cerut actualei Administrații de la Washington și aliaților europeni ai SUA să răspundă hotărât agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei pentru a descuraja, de asemenea, orice acțiuni ostile împotriva Polonia și statelor baltice.

10 iun. 2015, 14:37
Jeb Bush: PUTIN, un BĂTĂUŞ pe care SUA trebuie să îl trateze cu fermitate

Fratele fostului președinte George W. Bush se află într-un turneu de cinci zile în Europa pentru a-și prezenta viziunea asupra politicii externe. ‘În final, cred că atunci când lucrați cu Putin trebuie să lucrați de pe poziții de forță. El este un bătăuș, iar atunci când vă purtați frumos cu un astfel de individ nu faceți decât să-l încurajați’, a spus Jeb Bush în fața presei, la Berlin. El a explicat mai departe că nu cere oficialilor occidentali să manifeste o atitudine belicoasă, ci să-i transmită clar lui Putin care pot fi consecințele acțiunilor sale.

În opinia lui Jeb Bush, dacă Rusiei i se va arăta ce noi sancțiuni riscă, iar dacă Polonia și statele baltice vor primi asigurările necesare că SUA își vor respecta obligațiile de a le apăra, asumate în cadrul NATO, atunci Rusia ar putea fi descurajată să continue acțiunile agresive. ‘Dacă el (Putin) își dă seama că suntem hotărâți, cred că astfel va fi diminuată posibilitatea unor noi agresiuni’, a mai spus aspirantul republican la președinția SUA.

El a insistat mai departe asupra Poloniei și statelor baltice, menționând că, având în vedere potențialul său militar, Washingtonul poate face unele lucruri pentru pentru a transmite un semnal puternic că sprijină aceste țări, ‘care chiar se simt amenințate de omuleții verzi, de noul război cibernetic și de alte tactici folosite de Rusia’.

Citeşte şi Barack Obama afirmă că Rusia vrea să recreeze gloria IMPERIULUI SOVIETIC

Jeb Bush, care va vizita de asemenea Polonia și Estonia, a adăugat că exercițiile militare desfășurate în Polonia și statele baltice trebuie să fie ‘mai robuste’, el subliniind că răspunsul Washingtonului la desfășurarea de către Rusia a zeci de mii de soldați în apropierea aliaților SUA nu a fost deloc unul semnificativ.

‘Dacă aș fi președinte, cu siguranță că m-aș consulta cu responsabilii militari, dar privind din afară, fără să am la dispoziție informații clasificate, cred că putem oferi un răspuns mai robust’, a conchis Jeb Bush, menționând totuși că este esențial ca SUA să nu izoleze Rusia, pentru că astfel există posibilitatea ca aceasta să se apropie și mai mult de China.