Jeff Bezos se retrage de la conducerea Amazon în 2021

Sub conducerea lui Bezos, Amazon a depăşit o valoare de piaţă de 1.000 de miliarde de dolari, în ianuarie anul trecut, iar în prezent valorează mai mult de 1.600 de miliarde de dolari.

03 feb. 2021, 00:55
Jeff Bezos se retrage de la conducerea Amazon în 2021

Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a anunţat marţi că va ceda în cursul acestui an funcţia de CEO al companiei americană de comerţ online, rămânând însă preşedintele consiliului său de administraţie, scrie AFP şi Reuters.

Andy Jassy, în prezent şeful subsidiarei web a grupului (AWS), va deveni în trimestrul al treilea noul patron al companiei cu sediul în Seattle (statul Washington).

Anunţul a fost făcut în timp Amazon a ieşit întărită dintr-un an în pandemie care a făcut să explodeze comerţul online şi telecomunicaţiile. Profitul său net s-a dublat net în trimestrul al IV-lea din 2020, urcând la 7,2 miliarde de dolari.

Bezos a înfiinţat Amazon în 1994 şi de atunci a transformat librăria online într-un mega grup de comerţ electronic cu acoperire globală într-o serie de categorii diferite, de la gadgeturi la produse alimentare şi până la streaming.

Sub conducerea lui Jeff Bezos, Amazon a depăşit o valoare de piaţă de 1.000 de miliarde de dolari, în ianuarie anul trecut, iar în prezent valorează mai mult de 1.600 de miliarde de dolari.

Acţiunile Amazon au crescut marţi cu aproximativ 1% după închiderea tranzacţiilor, în urma rezultatelor financiare şi informaţiilor raportate de companie.

Acţiunile companiei s-au apreciat aproximativ 4% în 2020 şi au crescut cu aproape 70% în ultimele 12 luni.

Compania a păstrat secretul privind planurile de succesiune la conducerea sa, deşi analiştii au speculat că Jassy va fi succesorul lui Bezos.

Jassy s-a alăturat Amazon în 1997 şi a condus echipa cloud a serviciilor web Amazon (AWS) de la începuturile sale.

AWS continuă să generează o mare parte din profitul Amazon.

”Sunt încântat să anunţ că în trimestrul trei voi deveni preşedintele executiv al consiliului de administraţie al Amazon şi Andy Jassy va deveni CEO”, a spus Bezos într-o scrisoare adresată angajaţilor.

”În rolul de preşedinte executiv, intenţionez să-mi concentrez energiile şi atenţia asupra noilor produse şi iniţiativelor timpurii.

Andy este bine cunoscut în cadrul companiei şi a fost la Amazon aproape atât timp cât am fost şi eu. Va fi un lider remarcabil şi are încrederea mea deplină”.

Ştirea a venit odată cu publicarea, pentru prima oară, a unor venituri trimestriale de 100 de  miliarde de dolari.

AWS arealizat o creştere a veniturilor de 28% în trimestrul patru. Aproximativ 52% din venitul operaţional Amazon a fost atribuit AWS, până în octombrie 2020.

Jassy va trebui să conducă Amazon în contextul îngrijorărilor antitrust ale autorităţilor de reglementare. În octombrie, după o investigaţie de 16 luni asupra practicilor concurenţiale la mari companii de tehnologie, între care Amazon, o subcomisie juridică din Camera Reprezentanţilor a ajuns la concluzia că Amazon, Apple, Facebook şi Google se bucură de o puterede monopol.

Jeff Bezos, fondatorul Amazon şi patronul Washington Post, doreşte să cumpere CNN

Amazon se confruntă, de asemenea, cu plângeri antitrust în UE.

Bezos a declarat că va rămâne implicat în proiecte importante ale Amazon, dar va avea, de asemenea, mai mult timp pentru a se concentra pe Bezos Earth Fund, compania sa de nave spaţiale Blue Origin, The Washington Post şi Amazon Day 1 Fund.

”Oricât de mult mai dansez step în birou, sunt încântat de această tranziţie. Milioane de clienţi depind de noi pentru serviciile noastre şi mai mult de un milion de angajaţi depind de noi pentru mijloacele lor de trai. A fi CEO al Amazon este o responsabilitate profundă şi care te consumă. Când ai o astfel de responsabilitate, este greu să acorzi atenţie oricărui alt lucru”, a spus Bezos în anunţul său intern.