Jens Stoltenberg: ”Circumstanţele în care NATO ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare sunt extrem de îndepărtate”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că circumstanțele în care NATO ar putea fi nevoită să folosească arme nucleare sunt „extrem de îndepărtate”.

13 oct. 2022, 19:30
Jens Stoltenberg: ”Circumstanţele în care NATO ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare sunt extrem de îndepărtate”

Jens Stoltenberg a subliniat joi, la finalul unei întâlniri a miniștrilor Apărării din NATO organizată la Bruxelles, faptul că dacă Rusia va folosi arme nucleare vor exista „consecințe grave”.

Citește și Jens Stoltenberg: NATO şi-a „dublat” prezenţa în Marea Baltică şi în Marea Nordului

„Ar exista consecințe grave dacă Rusia ar folosi orice fel de armă nucleară împotriva Ucrainei. Nu dezvălui exact modul în care vom răspunde, dar acest lucru va schimba fundamental natura conflictului. Folosirea armelor nucleare înseamnă că a fost depășită o linie foarte importantă”, a spus Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a menționat faptul că Alianța descurajează utilizarea armelor nucleare iar scopul său fundamental este acela de menținere a păcii, dar și de prevenire a constrângerii împotriva aliaților săi.

„Circumstanţele în care NATO ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare sunt extrem de îndepărtate”, a spus Jens Stoltenberg.

Șeful NATO a dat asigurări că alianța pe care o conduce monitorizează cu atenție forțele nucleare ale Rusiei.

De asemenea, Jens Stoltenberg a anunțat că NATO îi va furniza Ucrainei sisteme de bruiaj pentru drone, care „vor face inutile dronele rusești și iraniene”.

„Este important sa intensificăm cooperarea NATO-UE”, a mai spus șeful Alianței Nord-Atlantice.

Zilele trecute, Jens Stoltenberg a anunțat că NATO plănuiește să organizeze exerciții de descurajare nucleară, săptămâna viitoare, pentru a calma tensiunile din regiunea europeană.

NATO îşi va desfăşura exercițiile anuale de rutină, de descurajare nucleară, deoarece anularea acestora în acest moment ar trimite un semnal greșit Moscovei, a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă.

Şeful Alianţei a mai spus că puterea militară a NATO este cea mai bună modalitate de a preveni orice escaladare a tensiunilor cu Rusia, care a făcut amenințări voalate cu utilizarea armelor nucleare împotriva Ucrainei, pe care a invadat-o pe 24 februarie.

În acelaşi timp, secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, a mai afirmat că accidentele de pe gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 pot intra sub incidența articolului privind apărarea colectivă a țărilor NATO.

Citește și Stoltenberg, secretar general NATO: „Orice utilizare a armelor nucleare este absolut inacceptabilă. Rusia trebuie să ştie”