Jens Stoltenberg: NATO şi-a „dublat” prezenţa în Marea Baltică şi în Marea Nordului

Orice atac asupra unor infrastructuri NATO va declanşa o ”reacţie unită şi hotărâtă”, avertizează Stoltenberg. NATO îşi consolidează securitatea instalaţiilor-cheie în urma atacurilor vizând Nord Stream şi supraveghează forţele nucleare ruse.

12 oct. 2022, 06:44
Jens Stoltenberg: NATO şi-a „dublat” prezenţa în Marea Baltică şi în Marea Nordului

Alianţa Nord-Atlantică şi-a ”dublat” prezenţa în Marea Baltică şi în Marea Nordului la ”peste 30 de nave” după ce gazoductele Nord Stream au fost sabotate, a anunţat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conform AFP. Nicio informaţie nu a ajuns în public, în acest stadiu, despre originea unor explozii care au avariat gazoductele ce leagă Rusia şi Germania.

Rusia a aruncat în aer o treime din infrastructura energetică a Ucrainei, în două zile. La Kiev, locuitorii au curent electric doar 12 ore pe zi

Aceste nave sunt ”susţinute de aeronave de patrulare maritimă şi capabilităţi submarine”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

Eforturile de consolidare militară ”sunt strâns coordonate de Comandamentul Maritim NATO”, a adăugat el. Aceste zone maritime includ alte gazoducte care leagă Norvegia în special de ţările europene, care sunt de o importanţă critică.

NATO supraveghează îndeaproape forţele nucleare ruse, anunţă Jens Stoltenberg.

Însă Alianţa nu a constatat nicio schimbare în ”postura” acestora în acest  stadiu, anunţă el.

Biden spune că Putin a „evaluat greşit” situaţia din Ucraina, dar este o „persoană raţională”

Preşedintele american Joe Biden spune că omologul său rus Vladimir Putin a „evaluat greşit” situaţia din Ucraina. Biden afirmă că Putin este o persoană raţională, care credea că va fi bine primit în Ucraina.
„Cred că este o persoană raţională care a evaluat greşit situaţia”, a declarat Joe Biden la CNN.

„Ascultaţi ce spune. Dacă asculţi discursul pe care l-a ţinut după ce a fost luată acea decizie, a vorbit despre întreaga idee- era nevoie de el să fie liderul Rusiei care să-i unească pe toţi vorbitorii de limbă rusă. Adică eu cred că este iraţional”, a spus Biden.

Citeşte şi Rușii atacă violent instalațiile energetice ale Ucrainei. Sunt distrugeri majore, premierul îi cere populaţiei să-şi limiteze consumul de electricitate

Biden a mai spus că Putin a crezut în mod greşit că ucrainenii se vor supune invaziei ruse – o judecată greşită care a fost infirmată de rezistenţa acerbă din interiorul ţării. „Cred că discursul, obiectivele lui nu au fost raţionale. Cred că s-a gândit că va fi primit cu braţele deschise, că aceasta era casa Mamei Rusia la Kiev şi că acolo unde urma să fie bine primit, şi cred că a calculat greşit”, a menţionat Biden la CNN. Invazia rusă în Ucraina a început la 24 februarie.