Jens Stoltenberg ia partea Turciei privind aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. „Trebuie ţinut cont de orice îngrijorări”

Secretarul general al NATO a declarat că rezervele Turciei cu privire la aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţă trebuie luate în considerare. Jens Stoltenberg a reacţionat după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că nu poate fi de acord cu accederea în organizaţie a unor ţări care au impus sancţiuni statului turc.

17 mai 2022, 10:22
Jens Stoltenberg ia partea Turciei privind aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. „Trebuie ţinut cont de orice îngrijorări”

Jens Stoltenberg a făcut declaraţii pe tema aderării Suediei şi Finlandei la NATO, în urma unei întâlniri cu ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.

„Turcia este un aliat apreciat şi trebuie ţinut cont de orice îngrijorări privind securitatea. Suntem uniţi în acest moment istoric”, a scris Stoltenberg pe Twitter

Recent, Finlanda şi Suedia şi-au anunţat candidaturile pentru aderarea la NATO, în condiţiile în care invazia Rusiei din Ucraina a intensificat temerile privind securitate. Turcia a transmis că va fi de acord cu aderarea celor două ţări numai în anumite condiţii, conform Agerpres.

De ce se opune Turcia aderării Finlandei şi Suediei la NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat din nou luni posibilitatea ca Finlanda şi Suedia să intre în NATO, spunând că nu poate fi de acord cu aderarea unor ţări care au impus sancţiuni Turciei.

El a reiterat poziţia că ambele ţări sprijină „organizaţii teroriste”, printre care Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este interzis în Turcia, şi miliţiile kurde YPG din Siria.

Citeşte şi: Erdogan: Turcia nu susține intrarea Finlandei și Suediei în NATO. Găzduiesc „organizații teroriste”

În cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe din NATO care a avut loc duminică la Berlin, Cavusoglu a criticat unele state membre pentru că restricţionează exporturile de arme către Turcia din cauza luptei sale împotriva acestor grupări.

De altfel, Erdogan a afirmat săptămâna trecută că cele două state sunt „case de oaspeţi pentru organizaţii teroriste”.

Agenţia germană DPA notează că nu este clar cum va putea fi convinsă Turcia să nu se opună aderării Suediei şi Finlandei la NATO. Potrivit unor diplomaţi, un rol l-ar putea juca declaraţii din partea celor două state europene nordice în legătură cu lupta împotriva terorismului şi afacerile cu arme.

Citeşte şi: Toate clădirile noi din UE vor fi obligate să aibă panouri solare. Planul Comisiei Europene pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia