Jens Stoltenberg, la București: „Trebuie să facem mai mult pentru Ucraina!”. Oficialul NATO a cerut Iranului să nu mai vândă arme Rusiei

NATO nu face pasul înapoi. Aliații îl vor sprijini pe Volodimir Zelenski în furnizarea de muniție și repararea infrastructurii critice, a declarat Jens Stoltenberg, la București.

29 nov. 2022, 12:31
Jens Stoltenberg, la București: „Trebuie să facem mai mult pentru Ucraina!”. Oficialul NATO a cerut Iranului să nu mai vândă arme Rusiei

Jens Stoltenberg, aflat marți, în vizită la București, a vorbit despre războiul din Ucraina. Oficialul NATO a declarat că aliații trebuie să sprijine mai mult statul lui Volodimir Zelenski.

De asemenea, secretarul general a mai precizat că „Vladimir Putin eșuează lamentabil” în războiul din Ucraina. În plus, Stoltenberg a mai precizat că „Rusia rămâne fără muniție”, motiv pentru care a decis să apeleze la Iran. Totodată, liderul NATO a mai avertizat că niciun stat din lume nu ar trebui să sprijine demersul Federației Ruse.

„Această întâlnire importantă vine la momentul potrivit, vine în momentul în care s-a petrecut invazia brutală a rușilor în Ucraina, iar acum se răspunde cu și mai multă brutalitate, sunt supuse atacului infrastructurile de gaz, de electricitate, infrastructura de apă.

Tocmai de aceea trebuie să sprijinim Ucraina. După cum am constatat, președintele Putin vrea să folosească iarna ca pe o armă de război, provocând multe suferințe asupra ucrainenilor.

Aliații NATO oferă Ucrainei un sprijin așa cum nu au oferit niciodată și vor continua să facă asta. Îi ajutăm, de asemenea, pe ucraineni să își reconstruiască infrastructura pentru gaz și pentru electricitate și vom continua să le oferim sisteme de apărare anti-aeriană.

Ne vom întâlni și cu ministrul Apărării, cu ministrul de Externe al Ucrainei, domnul Kuleba, în această seară, iar mâine cu miniștrii de Externe ai partenerilor noștri apropiați din Georgia, Moldova și Bosnia Herțegovina, pentru a ne afirma sprijinul față de ei.

De asemenea, vom discuta despre felul în care rezistă infrastructura critică, relația cu China, elemente de siguranță și valorile cele mai importante aflate la baza economiei. Asta înseamnă că va fi o întâlnire substanțială, pentru care vreau să le mulțumesc gazdelor noastre din România”, a declarat oficialul NATO.

 

Primele declarații ale lui Jens Stoltenberg în România

 

„Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige.

Acest lucru ar arăta liderilor autoritari din întreaga lume că își pot atinge obiectivele prin utilizarea forței militare. Și ar face din lume un loc mai periculos pentru noi toți. Așadar, este în interesul nostru de securitate să sprijinim Ucraina”, a declarat Stoltenberg.

Oficialul NATO a oferit informații detaliate despre livrările armament.

„Aliaţii NATO au sporit sprijinul pentru Ucraina cu sisteme suplimentare de apărare antiaeriană.

Se furnizează asemenea sisteme, care pot face faţă ameninţărilor puse de diverse tipuri de drone, dar şi rachete balistice, rachete de croazieră.

Mă aştept ca unul dintre mesajele de la ministeriala de externe de la Bucureşti, de aici, va fi necesitatea de a spori şi mai mult furnizarea de sisteme antiaeriene, dar şi de piese de schimb, pregătire şi muniţie, pentru diversele sisteme antiaeriene, pentru ca să ajutăm Ucraina să se apere împotriva acestui tip groaznic de război”, a adăugat Jens Stoltenberg.