VIDEO + FOTO: Jens Stoltenberg și Antony Blinken, la București. Șeful NATO: Este în interesul nostru să ne asigurăm că președintele Putin nu câștigă

România a devenit centrul de comandă al NATO, în perioada 28 - 30 noiembrie 2022. După summitul din 2008, este cel mai important eveniment al Alianței găzduit la București. 

29 nov. 2022, 15:00

Update, ora 15:00

Klaus Iohannis a susținut un discurs, în cadrul reuniunii miniștrilor de Afaceri Externe din statele membre NATO.

Jens Stoltenberg, șeful Alianței Nord-Atlantice, a spus, la rândul său, că aliații NATO trebuie să sprijine în continuare Ucraina și să se asigure că Rusia va pierde războiul.

”Trebuie să sprijinim Ucraina și sunt foarte recunoscător pentru sprijinul primit de la Statele Unite în domeniul economic și militar și pentru tot ceea ce faceți ca să ajutați Ucraina.

Am încredere că mesajul din urmă întâlnirilor de astăzi și mâine va fi acela că Aliații NATO vor oferi în continuare sprijinul Ucrainei, pentru că trebuie să fim uniți cu toții. Este în interesul nostru să ne asigurăm că președintele Putin nu câștigă, pentru că altfel s-ar trimite un mesaj că liderii autoritari pot folosi forța brută cât doresc.

De asemenea vom vorbi despre amenințarea chineză asupra intereselor și siguranței NATO și ne vom întâlni și cu domnul ministru Kuleba din Ucraina, și cu miniștri partenerilor noștri din Moldova, Georgia și Bosnia Herțegovina”, a fost mesajul de bun venit al lui Jens Stoltenberg pentru Antony Blinken.

Update, ora 13:00

Mircea Geoană, secretarul general adjuct al NATO, a declarat că Alianța va rămâne alături de Ucraina oricât de mult va fi nevoie.

„Vom rămâne alături de Ucraina atâta timp cât este necesar. Această țară, oamenii din Ucraina, conducătorii Ucrainei beneficiază de sprijinul nostru și noi vom continua să îl oferim. De aceea, aici, la București, sunt foarte mândru că orașul meu găzduiește o astfel de întâlnire.

De asemenea, și întâlnire avute pe marginea acestei întâlniri inter-ministeriale, și întâlnirile din cadrul G7, și întâlnirile cu aliații noștri germani care dețin președinția G7, și coordonatorii pentru Ucraina, NATO este pe prima poziție când vine vorba de acordarea sprijinului către Ucraina, ca ajutor neletal.

Asta face NATO. Ne asigurăm că nu există risc de escaladare a tensiunilor dintre NATO și Rusia. Mulți parteneri au auzit ce a spus domnul secretar general, și anume că 50 de națiuni sprijină Ucraina în mod ritmic și clar pe parte de apărare.

Desigur, noi, ca aliați și parteneri ai NATO, oferim un sentiment al urgenței și a cererii și ofertei venite din partea Ucrainei, majoritatea lucrurilor de care avem nevoie. Totodată, învățăm și noi lecții, și anume că rezervele noastre din țările NATO încep să scadă. Nu doar rezervele Rusiei scad, ci și ale noastre, așa că acum avem un apel din partea industriei și asta facem noi ca NATO.

NATO este singura organizație în care industria poate să aibă claritate cu privire la cerere, iar asta nu după o perioadă de 6 luni sau 1 an, ci după aproximativ un deceniu”, a declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

Update, ora 12:30

Înainte de începerea ședinței comune, Jens Stoltenberg a oferit câteva declarații pentru presa din România. Oficialul NATO a lansat noi acuzații la adresa lui Vladimir Putin și a aliaților săi.

Update, ora 12:00

Klaus Iohannis a purtat discuții cu Jens Stoltenberg și Antony Blinken în dimineața zilei de marți, 29 noiembrie.

Update, ora 11:00

Secretarul de stat Antony Blinken s-a deplasat la Ateneul Român cu Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu, pentru a urmări un scurt spectacol de muzică clasică.

 


 

Știrea inițială

 

 

Luni după-amiază a ajuns secretarul general NATO la București, Jens Stoltenberg, iar seara a sosit pe Aeroportul Otopeni secretarul de stat american Antony Blinken.

Marți și miercuri, miniștrii de Externe din cele 30 de state membre ale NATO, dar și din alte țări partenere vor discuta marți și miercuri, 29, 30 noiembrie despre cele mai importante evenimente de pe agenda Alianței. Tema centrală va fi Ucraina lui Volodimir Zelenski și războiul împotriva Rusiei lui Vladimir Putin.

Pentru România, Summitul are dublă semnificație. În 2022 s-au împlinit 20 de ani de când țara noastră a aderat la NATO – Summitul de la Praga, 21 – 22 noiembrie 2022.

Programul evenimentelor pentru ziua de marți, 29 noiembrie

Ora 10:30, 29 noiembrie 2022

Primirea Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken. Palatul Cotroceni

Oportunități de imagine pentru cameramanii și fotografii oficiali, precum și pentru fotoreporterii acreditați

Ora 14:25, 29 noiembrie 2022

Participare la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO; Alocuțiune. Palatul Parlamentului

Premieră: Republica Moldova intră oficial, în cercul de influență al NATO

Pe lângă şefii diplomaţiilor din cele 30 de state membre, secretarul general al NATO şi alţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, la reuniune vor participa miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum şi miniştrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, state partenere ale Alianţei.

Prezenţa miniştrilor de externe din Republica Moldova, Georgia, Bosnia-Herţegovina va oferi ocazia evaluării stadiului implementării deciziilor Summitului de la Madrid privind asistenţa practică şi adaptată faţă de aceşti parteneri vulnerabili, informează agenția News.

Evenimentul de la Bucureşti va marca o premieră: este prima dată când Republica Moldova este invitată la un astfel de format.