Jens Stoltenberg, la Conferința COP27: Dacă Rusia poate realiza ceea ce își dorește cu ajutorul forței brute, va fi un dezastru

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus marți, că Ucraina nu poate fi forțată să accepte condițiile Rusiei pentru încheierea rapidă a războiului. Liderul NATO susține că toate aceste concesii vor face mai mult rău decât bine.

08 nov. 2022, 23:56
Jens Stoltenberg, la Conferința COP27: Dacă Rusia poate realiza ceea ce își dorește cu ajutorul forței brute, va fi un dezastru

Jens Stoltenberg le-a vorbit marți, liderilor prezenți la Conferința COP27 din Egipt privind clima despre răboiul din Ucraina și negocierile de pace. Secretarul general al NATO susține că Ucraina nu poate fi forțată să accepte condițiile Rusiei pentru încheierea rapidă a războiului, deoarece concesiile nu vor face decât să alimenteze ambițiile țării agresoare în loc să aducă pacea și să provoace noi atacuri.

Citește și Jens Stoltenberg: „NATO este gata să apere România și toate celelalte țări aliate”

„Dacă Ucraina acceptă cererile Rusiei și acceptă că Rusia poate avansa în continuare și anexează teritoriile, va crește riscul ca Rusia să atace iar și iar”, a declarat Jens Stoltenberg. „Dacă Rusia este capabilă să folosească forța brută pentru a realiza ceea ce își dorește, cu siguranță va fi un dezastru pentru Ucraina, dar ar putea fi și periculos pentru noi toți. Pentru că asta ar însemna că folosirea forței brute este modalitatea de a atinge obiectivele politice și de a obține controlul asupra țărilor vecine”, a spus Jens Stoltenberg în cadrul unei comunicări video cu participanții la COP27.

Carta Organizației Națiunilor Unite recunoaște dreptul fiecărei țări la autoapărare, iar în prezent, Ucraina se apără pe baza acestui drept, a subliniat șeful NATO.

„NATO și aliații NATO nu fac parte din acest conflict, dar sprijinim Ucraina în dreptul său legitim la autoapărare. Toată lumea ar dori ca acest război să se termine cât mai curând posibil. Dar dacă Ucraina oprește lupta, va înceta să mai existe ca țară independentă. Dacă Rusia se oprește, va veni pacea”, a precizat Jens Stoltenberg.

„Rusia a fost cea care a blocat porturile ucrainene timp de multe luni. Ea a fost cea care a furat cereale, nave, ceea ce a provocat consecințe globale în contextul prețurilor la energie și la alimente. Prin urmare, da, este necesar să punem capăt războiului atunci când președintele Putin respectă suveranitatea vecinului său – Ucraina”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Citește și Jens Stoltenberg: ”Circumstanţele în care NATO ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare sunt extrem de îndepărtate”