Jens Stoltenberg: NATO nu intenţionează să desfăşoare noi arme nucleare în Europa

NATO nu intenţionează să desfăşoare noi rachete nucleare în Europa, a declarat vineri pentru Reuters secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după anunţul Statelor Unite privind retragerea din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în 1987 între Washington şi Moscova.

RomaniaTV.net
01 feb. 2019, 20:00
Jens Stoltenberg: NATO nu intenţionează să desfăşoare noi arme nucleare în Europa

„NATO nu are nicio intenţie să desfăşoare noi arme nucleare în Europa”, a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat din capitala Norvegiei.

„Nu trebuie să reflectăm ceea ce face Rusia. Dar în acelaşi timp trebuie să ne asigurăm că menţinem o descurajare credibilă şi eficientă”, a spus el, fără a oferi detalii cu privire la diferitele opţiuni militare pe care NATO le-ar putea avea în vedere.

Şeful Alianţei Nord-Atlantice a declarat totodată că NATO va continua să lucreze cu Rusia pentru a determina Moscova să respecte Tratatul INF.

Stoltenberg a precizat că date ale serviciilor de informaţii adunate din diferite ţări de-a lungul multor ani au arătat că Rusia a încălcat Tratatul INF.

Statele Unite au anunţat că se retrag sâmbătă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză de încălcarea acestui acord.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km şi a pus capăt crizei rachetelor declanşate în 1980 prin desfăşurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare ce erau îndreptate către capitale occidentale.

Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerând distrugerea unei noi rachete ruseşti şi avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanşa procedura de retragere din acord. Washingtonul şi NATO consideră că racheta rusească Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare, încalcă prevederile INF.