Jens Stoltenberg (NATO): „Războiul nu decurge cum a plănuit Putin. Ucraina poate câștiga cu ajutorul NATO”

Jens Stoltenberg, liderul NATO, susține că „operațiunea specială" a Rusiei din Donbas, Ucraina, nu decurge cum și-ar dori Vladimir Putin.

15 mai 2022, 23:52
Jens Stoltenberg (NATO): „Războiul nu decurge cum a plănuit Putin. Ucraina poate câștiga cu ajutorul NATO”

„Războiul Rusiei din Ucraina nu decurge cum a plănuit Moscova. Nu au reușit să cucerească Kievul, se retrag de la Harkov și ofensiva lor majoră din Donbas s-a blocat”

, a declarat Jens Stoltenberg, citat de BBC.

Mai mult, oficialul NATO susține că „Ucraina poate câștiga acest război”.

Oficialul NATO a mai precizat că aliații s-au angajat să ofere în continuare asistență de miliarde Ucrainei, inclusiv instruire pentru a folosi noua tehnică militară.

Ajutorul NATO face diferența în Ucraina, a ținut să sublinieze șeful alianței din care face parte și Mircea Geoană, în calitate de secretar general.

În plus, Jens Stoltenberg a precizat că alianța urmărește atent ce face Rusia și e pregătită să acționeze dacă aceasta va ataca vreun stat membru NATO.

 

Ziua 81 de război în Donbas, Ucraina

 

Ruşii s-au retras din regiunea Harkov, iar forţele ucrainei continuă lupta pentru eliberarea de noi teritorii de sub dominaţia Rusiei. Ucraina a eliberat până acum peste 1.000 de localități ocupate de ruși, a anunțat președintele Volodimir Zelenski vineri noapte.

De asemenea, în discursul său în care felicita Kalush Orchestra pentru câştigarea Eurovision 2022, Zelenski a spus că o victorie împotriva inamicului nu este departe, adăugând că, într-o bună zi, Eurovision va fi găzduit de un Mariupol „liber și pașnic”.

The Guardian scrie că rușii ar intenționa să facă referendum în Mariupol. Presa locală scrie că persoanele care intră cu maşina în Mariupol sunt oprite și obligate de ocupanții ruși să schimbe păcuțele cu numere de înmatriculare ucrainene cu unele folosite de separatișii ruși în Donețk.