Război în Ucraina, ziua 81: Ruşii s-au retras din Harkov. Luptele continuă în estul şi sudul Ucrainei

Ruşii s-au retras din regiunea Harkov, iar forţele ucrainei continuă contradefensiva pentru eliberarea de noi teritorii de sub dominaţia Rusiei. Ucraina a eliberat până acum peste 1.000 de localități ocupate de ruși, a anunțat președintele Volodimir Zelenski vineri noapte. De asemenea, în discursul său în care felicita Kalush Orchestra pentru câştigarea Eurovision 2022, Zelenski a spus că o victorie împotriva inamicului nu este departe, adăugând că, într-o bună zi, Eurovision va fi găzduit de un Mariupol ”liber și pașnic”.

15 mai 2022, 08:06
Război în Ucraina, ziua 81: Ruşii s-au retras din Harkov. Luptele continuă în estul şi sudul Ucrainei

Luptele continuă în estul şi sudul Ucrainei în a 81 zi de război cu Rusia. Situația din Donbas rămâne foarte dificilă, a transmis sâmbătă seara președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

”Sunt recunoscător fiecăruia și tuturor celor care țin lina de apărare în Donbas” și îi forțează încet încet pe ocupanții ruși să părăsească teritoriile Ucrainei.

The Guardian scrie că rușii ar intenționa să facă referendum în Mariupol. Presa locală scrie că persoanele care intră cu maşina în Mariupol sunt oprite și obligate de ocupanții ruși să schimbe păcuțele cu numere de înmatriculare ucrainene cu unele folosite de separatișii ruși în Donețk.

De asemenea, în timpul concursului Eurovision 2022, desfășurat la Torino, trupa ucraineană Kalush Orchestra, care a și câștigat competiția, a mulţimit lumii pentru că sprijină Ucraina şi a făcut apel pentru salvarea soldaţilor blocaţi în uzina Azovstal.

„Vă rugăm să ajutați Ucraina, Mariupol. Ajutați Azovstal chiar acum!”, a transmis solistul grupului, Oleh Psiuk.

Citeşte şi: Institutul pentru studiul Războiului: Putin va anexa Rusiei părțile ocupate din sudul și estul Ucrainei „în lunile următoare”

„Curajul nostru impresionează o lume întreagă, muzica noastră cucerește Europa”, a transmis președintele ucrainean Volodimir Zelenski după victoria Kalush Orchestra de la Eurovison 2022.

„Anul viitor Ucraina va găzdui Eurovision. Pentru a treia oară în istorie! Și cred că nu va fi și ultima!”, a mai transmis Zelenski.

„Ne vom asigura că într-o bună zi participanții și invitații de Eurovision vor fi găzduiți într-un Mariupol ucrainean. Liber, pașnic și reconstruit. Vă mulțumesc pentru victorie, Kalush Orchestra și tuturor celor care au votat pentru noi! Glorie Ucrainei!”, a mai spus Zelenski.

Între timp, 38 de ambasade şi-au reluat activitatea în capitala Ucrainei, Kiev, după o perioadă de pauză cauzată de ofensiva militară a Rusiei. Printre misiunile diplomatice redeschise se numără şi cea a României.

„Mă bucur să anunț că începând de astăzi Ambasada României la Kiev și-a reluat activitatea. România este pe deplin alături de partenerul său Ucraina în lupta sa curajoasă pentru libertate!”, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter.