Jihadiştii din gruparea Stat Islamic avansează spre centrul Siriei

Gruparea extremistă Statul Islamic (SI) a cucerit un orășel din provincia Homs, în centrul Siriei, și avansează spre un sat cu populație majoritar creștină situat nu departe de o axă crucială, a anunțat duminică organizația nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

01 nov. 2015, 12:35
Jihadiştii din gruparea Stat Islamic avansează spre centrul Siriei

„Gruparea Statul Islamic a preluat cu ușurință controlul asupra orașului Mahin, la sud-est de Homs, în urma a două atentate sinucigașe și a unui acord cu persoanele înarmate locale” care au încălcat astfel un armistițiu de aproape doi ani cu forțele regimului, a declarat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Trupele lui Bashar al-Assad au instalat baraje în jurul orașului Mahin în cadrul unei ‘reconcilieri’ cu luptători înarmați, însă SI a găsit în aceștia niște aliați, potrivit lui Abdel Rahmane.

De la începutul lunii august, Statul Islamic a preluat controlul asupra orașului al-Qaryatain, situat la est de Mahin, unde a distrus o mănăstire catolică siriană din secolul al V-lea.

Citeşte şi Informaţie ŞOCANTĂ în cazul avionului rusesc prăbuşit în Egipt: Statul Islamic revendică doborârea aeronavei

Potrivit unei surse locale, „armata siriană a fost desfășurată din nou în jurul orașului Mahin după venirea luptătorilor Daech”, acronimul în arabă al Statului Islamic. „Combatanții și oficialii din Mahin (…) și-au anunțat jurământul de credință față Daech, o încălcare flagrantă a armistițiului”, a adăugat sursa citată.

După intrarea în Mahin, combatanții SI „au avansat în direcția satului Sadad, care este în majoritate creștin și se află la circa 14 km de autostrada internațională Damasc-Alep”, a precizat Abdel Rahmane, adăugând că au loc confruntări între jihadiști și forțele regimului în jurul localității.

Această autostradă de 360 de km, din care o mare parte este controlată de o coaliție de rebeli islamiști și ai Frontului Al-Nosra, ramura siriană a Al-Qaida, leagă principalele două orașe ale țării. Trupele lui Bashar al-Assad au lansat recent o ofensivă în încercarea de a prelua controlul asupra tuturor tronsoanelor autostrăzii.