Jill Biden este în România. Prima Doamnă a Statelor Unite se întâlnește azi cu Carmen Iohannis şi merge la o şcoală cu elevi ucraineni refugiaţi VIDEO

Jill Biden a ajuns în România, vineri, la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu militarii americani şi ai NATO. Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, va avea, sâmbătă, o întâlnire cu soţia preşedintelui României, Carmen Iohannis, şi va vizita o şcoală publică din Bucureşti care găzduieşte elevi ucraineni refugiaţi.

06 mai 2022, 23:16

UPDATE. Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, le-a servit mâncare, vineri seara, militarilor americani aflaţi la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Ulterior, ea a ajuns la Bucureşti, unde se va întâlni, sâmbătă, cu soţia preşedintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis.

Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, vine în România, vineri, în cea de-a doua vizită oficială în ţara noastră. Prima vizită a avut loc în 2014, când s-a aflat în România alături de soţul ei, Joe Biden, la acea vreme vicepreşedinte al Statelor Unite.

Deplasarea externă de patru zile a Primei Doamne a SUA include, vineri, o întâlnire cu militari americani la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, după ea care se va îndrepta spre Bucureşti, unde va avea întâlniri cu oficiali ai guvernului român, cu membri ai ambasadei Statelor Unite, cu lucrători umanitari şi cu profesori care lucrează cu copii ucraineni refugiaţi.

 

Jill Biden, care predă limba engleză la un colegiu comunitar din Virginia, se va întâlni cu Prima Doamnă a României, Carmen Iohannis, care este profesoară de limba engleză.

Duminică, când în SUA este celebrată Ziua Mamei, Jill Biden se va întâlni cu mame şi copii ucraineni care au fost nevoiţi să-şi părăsească căminele din cauza războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Prima Doamnă va petrece weekendul de Ziua Mamei călătorind în România şi Slovacia pentru a vizita trupele americane, pentru a reafirma legăturile noastre bilaterale puternice cu aceşti doi aliaţi NATO, va  discuta cu refugiaţii ucraineni, va exprima sprijinul poporului ucrainean şi va exprima recunoştinţa pentru eforturile de ajutorare ale vecinilor. ţări, agenţii ale Naţiunilor Unite (ONU) şi organizaţii neguvernamentale (ONG-uri). Dr. Biden este inspirată de rezistenţa şi puterea poporului ucrainean şi speră să transmită că americanii îi sunt alături. De Ziua Mamei, ea se va întâlni cu mame şi copii ucraineni care au fost forţaţi să-şi părăsească ţara natală din cauza războiului lui Putin”, a transmis vineri dimineaţă Biroul Primei Doamne a SUA.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, după întâlnirea cu preşedintele Lituaniei: „România şi Lituania susţin eliminarea dependenţei energetice a Uniunii Europene de Rusia”

Soţiile preşedinţilor SUA au o putere redusă în plan legislativ, dar adesea ele îndeplinesc un rol de „soft power”, promovând mesajul administraţiei către alegători şi peste hotare.

Secretarul de stat american Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin şi preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi au efectuat vizite la Kiev unde au avut întrevederi cu preşedintele Volodimir Zelenski. În martie, după summiturile NATO, G7 şi UE de la Bruxelles, preşedintele Joe Biden a vizitat Polonia.

Citeşte şi: Uniunea Europeană propune sancţionarea partenerei lui Putin, fosta gimnastă Alina Kabaeva