Uniunea Europeană propune sancţionarea partenerei lui Putin, fosta gimnastă Alina Kabaeva

Bruxellesul a propus sancţionarea fostei gimnaste ruse Alina Kabaeva pentru rolul său în "propaganda" Kremlinului şi legăturile sale "strânse" cu preşedintele Vladimir Putin, se menţionează într-un document consultat joi de AFP.

05 mai 2022, 22:22
Uniunea Europeană propune sancţionarea partenerei lui Putin, fosta gimnastă Alina Kabaeva

Kabaeva se află pe o nouă listă de personalităţi ameninţate cu interdicţia de intrare în UE şi îngheţarea bunurilor, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene discutat în prezent, drept răspuns la războiul din Ucraina.

Anumite media susţin că preşedintele rus are o relaţie cu Alina Kabaeva de ani de zile, fapt dezminţit de Vladimir Putin în 2008, scrie Agerpres.ro.

Alina Kabaeva „este preşedinta consiliului de administraţie al grupului National Media Group (NMG), un holding care deţine participaţii importante în aproape toate principalele media ruseşti federale care transmit propaganda guvernului rus”, precizează Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Kabaeva, fostă gimnastă şi fostă deputată în Duma de Stat, este „strâns asociată preşedintelui Vladimir Putin”, adaugă documentul.

Citeşte şi: Imaginile care fac înconjurul lumii. Pachet cu ulei, hrişcă şi zahăr pentru un soldat infirm de pe frontul din Ucraina

Potrivit unui recent articol al Wall Street Journal, care citează responsabili americani, Alina Kabaeva este descrisă de un raport confidenţial al serviciilor americane de informaţii drept o beneficiară a averii lui Vladimir Putin.

Alte trei persoane, care lucrează pentru agenţia de stat Ria Novosti şi care sunt calificate drept „propagandişti”, figurează de asemenea pe lista înaintată statelor membre de serviciul şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Aceste nume se adaugă celor ale altor 58 persoane – între care şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, numeroşi militari suspectaţi de „crime de război” la Bucea şi membri ai familiei purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov – a căror înscriere pe lista neagră a UE a fost propusă marţi de Bruxelles.

Sancţiunile europene, introduse deja din 2014 după anexarea Crimeei, vizează deja 1.091 persoane şi 80 de entităţi.

Citeşte şi: Kasparov vorbeşte despre posibilitatea ca Putin să lanseze un atac nuclear: „Mă îndoiesc că Putin va găsi voluntari să moară pentru nebunia lui”