JO 2012: Bronzul olimpic costă 4 euro. Vezi şi valoarea celorlalte medalii

În compoziţia medaliilor olimpice de aur predomină argintul, iar în medaliile de argint predomină cuprul.

RomaniaTV.net
31 iul. 2012, 12:24
JO 2012: Bronzul olimpic costă 4 euro. Vezi şi valoarea celorlalte medalii

Medalia este doar accesoriul cu care sportivul păşeşte pe calea celebrităţii, iar acest lucru este dovedit şi la actuala ediţie a Jocurilor Olimpice. Dacă nu ar fi sponsorii sau premierile venite din partea statului sportivii ar rămâne săraci, pentru că medaliile în sine au o valoare uluitor de mică.

Spre exemplu, valoarea unei medalii de bronz este de doar 3,83 euro. Asta deoarece este realizată în proporţie de 97 la sută din cupru, 2,5 la sută din staniu şi 0,5 la sută din zinc. „Cuprul nu este un metal prea valoros”, a explicat pentru Yahoo! Sports Dan Cohen, directorul unui magazin din Hatton Garden, celebrul cartier de bijuterii din centrul Londrei. „Preţul cuprului a început să crească în ultima vreme atât de mult, încât oamenii au ajuns să fure încât oamenii au ajuns să fure cabluri de alamă”, a mai spus el.

Medaliile de la JO 2012 cântăresc 400 de grame şi au un diametru de 85 de milimetri, fiind cele mai mari decernate până acum în istoria Jocurilor Olimpice moderne. Valoarea medaliei de aur de la JO 2012 este de 525 euro, însă doar 1 la sută este aur, restul fiind un amestec de argint şi cupru.

De asemenea, argintul din medaliile de argint este prea mic în comparaţie cu cuprul folosit la fabricarea sa, iar preţul este undeva la jumătatea medaliei de aur. Aceste sume sunt însă irelevante pe lângă uriaşele cecuri pe care sunt dispuşi să plească diverşi colecţionari pentru a intra în posesia unei medalii olimpice.