JO 2012: SEX vs. ABSTINENŢĂ, dilema din Satul Olimpic de la Londra

Vechii greci credeau că sportivii trebuie să evite sexul înaintea competiţiilor, însă în era modernă a olimpismului lumea nu mai este aşa de sigură că abstinenţa este de bun augur. Mai ales că este un subiect amplu dezbătut şi chiar de natură să nască frustrări printre sportivii forţaţi să stea departe de parteneri pe perioada JO de o serie de reguli pe care mulţi le consideră aberante.

RomaniaTV.net
30 iul. 2012, 18:38
JO 2012: SEX vs. ABSTINENŢĂ, dilema din Satul Olimpic de la Londra

Olimpicii moderni şi oamenii de ştiinţă au păreri împărţite în privinţa sexului în timpul competiţiei şi a influenţei pe care acesta o are asupra performanţelor.

Ani de zile, antrenorii şi sportivii au practicat abstinenţa înaintea unei confruntări importante. Acum, lucrurile s-au schimbat.

De-a lungul timpului au existat însă tot felul de teorii privind legătura dintre sex şi prestaţia din timpul competiţiilor. Au existat sportivi care au stat departe de plăcerile trupului pentru o noapte, alţii au „postit” săptămâni întregi. În zilele noastre, însă, un exemplu relevant privind „politica” sexului în sport este faptul că celor 10.500 de sportivi prezenţi la Jocurile Olimpice de la Londra li s-au distribuit 150.000 de prezervative pentru a le putea folosi pe perioada competiţiei.

Mai mult, înaintea JO au existat adevărate polemici privind faptul că sportivii care formează cupluri în viaţa de zi cu zi nu pot împărţi camera în Satul Olimpic, cel mai mediatizat fiind cazul soţilor Lauryn şi Russell Mark, australieni specialişti în proba de tir, cărora nu li s-a permis să împartă camera în Satul Olimpic. Dovada clară a faptului că nimeni nu mai concepe să stea nici măcar o zi fără sex, darămite şase săptămâni, cum se spune că făcea Muhammad Ali înaintea unui meci important.

O altă legendă privind legătura dintre sex şi sport datează din 1998, când se spune că, în timpul Cupei Mondiale de fotbal, selecţionerul de atunci al Angliei, Glenn Hoddle, le-a interzis fotbaliştilor săi să se dedea la plăceri trupeşti pe toată perioada competiţiei. Care a durat o lună.

În urmă cu 40 de ani, atletul american Marty Liquori, specialist în proba de 5.000 de metri, se ghida după următorul dicton: „Sexul te face fericit. Oamenii fericiţi nu aleargă 5.000 de metri”.

Experţii spun că mitul privind abstinenţa înaintea evenimentelor sportive trebuie să fie atent cercetat. Majoritatea studiilor realizate până acum în domeniu s-au centrat pe impactul fiziologic al sexului asupra sportivilor şi nimeni nu a putut spune cu certitudine că o „partidă” înaintea unei competiţii a redus forţa fizică sau rezistenţa atleţilor. Nu se poate spune însă cu siguranţă nici care este impactul psihologic pe care îl are sexul. „Când testăm oamenii în laborator, facem teste de performanţă, dar în competiţie psihicul este şi el o componentă importantă”, a explicat Ian Shrier, profesor în departamentul de medicină a familiei la McGill University, din Canada.

„Cei care spun că sexul scade şansele de a face performanţă spun că acest lucru se întâmplă din cauză că scade capacitatea de concentrare, nivelul de agresiune şi de tensiune care pot fi folosite în mod constructiv de un sportiv în competiţie. Niciun studiu nu a analizat însă acest aspect”, a punctat Shrier.

Martin Milton, un expert în psihoterapie şi consiliere psihologică la University of Surrey, spune că efectele sexului variază de la individ la individ, în funcţie de mai multe criterii, cum ar fi durata unei partide sau poziţia.

„Dacă vorbim despre maratoane de sex, este evident că a sportivul nu va putea dormi suficient şi că a doua zi va fi obosit şi cu mintea în altă parte”, a explicat Milton.