JO 2016: Criterii dure pentru sportivii ruşi pentru a participa la Jocurile de la Rio

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a indicat ce criterii trebuie să respecte sportivii ruși pentru a participa la Jocurile de la Rio, în primul rând controale antidoping efectuate în afara Rusiei și absența oricărei sancțiuni pentru dopaj, relatează cotidianul francez L'Equipe.

RomaniaTV.net
24 iul. 2016, 16:10
JO 2016: Criterii dure pentru sportivii ruşi pentru a participa la Jocurile de la Rio

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) nu suspendă Rusia de la Jocurile de la Rio de Janeiro, în problema dopajului, și lasă federațiile internaționale să decidă, informează AFP.

CIO a lăsat la responsabilitatea federațiilor internaționale ale sporturilor reprezentate la Rio să-i înscrie pe sportivii ruși „curați”, adică aceia care au respectat un anumit număr de criterii.

CIO a stabilit că sistemul antidoping din Rusia nu este demn de încredere. Pentru a participa la JO, sportivii ruși trebuie să fi fost supuși unor controale „adecvate și fiabile efectuate la nivel internațional”. Potrivit CIO, „lipsa unui control antidoping pozitiv la nivel național nu poate fi socotită suficientă”.

CIO instituie o dublă pedeapsă, interzicând participarea la JO a sportivilor sancționați pentru dopaj, chiar dacă sancțiunea a fost efectuată. Această decizie interzice participarea la Jocuri a atletei Iulia Stepanova.

Aflată la originea dezvăluirilor privind sistemul de dopaj generalizat din Rusia, Stepanova a cerut pe 5 iulie, printr-o scrisoare, Comitetului Internațional Olimpic să-i acorde dreptul să concureze sub drapel neutru la Jocurile de la Rio.

JO 2016: Decizia CIO privind Rusia a fost luată în unanimitate

Decizia Comitetului Internațional Olimpic (CIO) privind participarea Rusiei la Jocurile de la Rio a fost luată în unanimitate, a declarat președintele Comitetului Olimpic Rus (COR), Aleksandr Jukov, citat de Reuters.

Potrivit Agerpres, Jukov a indicat că toți cei 15 membri ai comitetului executiv al CIO au votat împotriva excluderii Rusiei de la JO de la Rio (5-21 august), din cauza problemelor legate de dopaj.

Potrivit lui Jukov, decizia de a nu suspenda Rusia de la Jocurile de la Rio a fost una din cele mai grele din istoria mișcării olimpice.

CIO a lăsat federațiile internaționale să decidă în fiecare caz separat în legătură cu participarea sportivilor ruși, în funcție de criterii foarte stricte, înaintea Jocurilor de la Rio.

JO 2016: Decizia CIO privind Rusia „nu va fi pe placul tuturor” (Bach)

Decizia luată duminică de Comitetul Internațional Olimpic privind participarea Rusiei la Jocurile de la Rio „nu va fi pe placul tuturor”, a recunoscut președintele CIO, Thomas Bach, citat de AFP.

După decizia Federației Internaționale de Atletism (IAAF) de a interzice participarea tuturor sportivilor ruși, în urma dezvăluirii unui dopaj de stat, CIO a refuzat excluderea globală a delegației ruse pentru JO de la Rio (5-21 august).

CIO a lăsat la responsabilitatea federațiilor internaționale ale sporturilor reprezentate la Rio să-i înscrie pe sportivii ruși „curați”, adică aceia care au respectat un anumit număr de criterii.

„Aceasta cu siguranță nu va fi pe placul tuturor”, a recunoscut Tomas Bach duminică după-amiază într-o teleconferință. El a regretat că o publicație ca ziarul britanic The Times a „lansat o campanie” pentru excluderea Rusiei.

„E vorba pur și simplu să li se facă dreptate sportivilor”, a insistat Bach, refuzând să răspundă la întrebarea dacă a dovedit „slăbiciune” în fața Rusiei.

Instanța olimpică nu a recurs deci la „opțiunea nucleară”, pentru a relua termenii lui Dick Pound, fondatorul Agenției Mondiale Antidoping (AMA).

În această săptămână, Pound a presimțit această decizie a CIO. El a avut „impresia (…) că CIO este (….) foarte reticent în a lua în calcul o excludere totală a rușilor”.

JO 2016 – Dopaj: Rusia, „recunoscătoare” pentru decizia „obiectivă” a CIO (ministrul Sportului)

Rusia este „recunoscătoare” pentru decizia „obiectivă” a Comitetului Internațional Olimpic (CIO), a declarat ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, citat de AFP.

Rusia este „recunoscătoare” pentru decizia „obiectivă” a CIO de a nu suspenda Comitetul Olimpic Rus (COR), a spus Mutko. Ministrul a asigurat că „majoritatea” sportivilor ruși vor merge la Jocurile de la Rio (5-21 august).

Decizia luată de CIO este „obiectivă, adoptată în interesul lumii sportului și pentru unitatea familiei olimpice”, a estimat ministrul. El s-a declarat „recunoscător” și „absolut convins că majoritatea echipei naționale va îndeplini criteriile” stabilite de CIO.

Duminică, CIO a indicat ce criterii trebuie să respecte sportivii ruși pentru a participa la Jocurile de la Rio, în primul controale antidoping efectuate în afara Rusiei și absența oricărei sancțiuni pentru dopaj.