JO de IARNĂ. Probe noi la Olimpiada Albă, de la slopestyle la patinaj artistic pe echipe

JO de IARNĂ. A 22-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă se va deschide vineri seara, la Soci. De la săriturile cu schiurile feminin la slopestyle, venit din mişcarea X-Games, alte noi probe vor intra în programul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci.

03 feb. 2014, 16:08
JO de IARNĂ. Probe noi la Olimpiada Albă, de la slopestyle la patinaj artistic pe echipe

JO de IARNĂ. În timp ce Jocurile de vară sunt saturate la nivelul programului, Jocurile de iarnă aduc tot mai multe probe la fiecare patru ani. În Rusia vor fi decernate 98 de titluri olimpice, faţă de 61 la Lillehammer sau 86 la Vancouver în 2010.

Vezi şi SOCI 2014: Programul OLIMPIADEI DE IARNĂ

Sosirea slopestyle sub inelele olimpice aduce un nou suflu de tinereţe. Această disciplină are ca decor un parc de zăpadă, cu movile de zăpadă şi rampe de fier, pe care maeştrii gheţii fac figuri spectaculoase.

Jocurile de iarnă duc tot mai mult pe tendinţa X-Games, ale cărei staruri pot visa acum la un titlu olimpic, la half-pipe, slopestyle sau skicross – introdus din 2010 de la Vancouver.

Citeşte şi JO IARNĂ 2014: Echipa olimpică a României a plecat la Soci

Potrivit unei analize Mediafax, Jocurile Olimpice de iarnă fac paşi tot mai mari în sensul egalităţii bărbaţi-femei. Dacă săriturile cu schiurile figurează în programul olimpic de la prima ediţie de la Chamonix în 1924, acestea nu vor mai fi doar apanajul bărbaţilor, femeile având dreptul pentru prima oară să acceadă la trambulina olimpică.

Bărbaţii au o singură probă la care sunt singuri la JO de iarnă: combinata nordică.

Altă noutate, la snowboard, sportivii se vor confrunta şi la un slalom paralel (o probă feminină şi una masculină).

Patinajul artistic se îmbogăţeşte cu o probă pe echipe, constând în adăugarea de puncte pentru femei, bărbaţi, perechi şi dans.

Citeşte şi JO de IARNĂ. România participă cu 24 de sportivi, în 8 discipline, la Olimpiada de la Soci

Sania câştigă o probă pe echipe, sub forma unei ştafete între un bărbat, o femeie şi un dublu masculin, iar biatlonul oferă şansa unei medalii suplimentare cu o ştafetă mixtă la care vor participa doi bărbaţi şi două femei.

Citeşte şi JO de IARNĂ. Singurul român concurent la skeleton merge la Soci cu o sanie împrumutată