Job-ul pentru care ești plătit cu 3000 de euro pe lună! Angajatorii sunt disperați de lipsa de candidați

Cu toate că acest job este plătit cu 3000 de euro pe lună, lumea nu vrea deloc să muncească. Autoritățile sunt îngrijorate, deoarece sunt convinse de faptu că va exista o criză pe piața de muncă.

16 mart. 2023, 17:02
Job-ul pentru care ești plătit cu 3000 de euro pe lună! Angajatorii sunt disperați de lipsa de candidați

Dacă visezi la un salariu de 3000 de euro, ei bine există job-ul care oferă acest salariu, însă nimeni nu își dorește să lucreze acolo.  Autoritățile din Italia sunt dispuse să ofere un astfel de salariu, dar nimeni nu dorește să muncească pe acest domeniu. Din acest motiv acum este înregistrată o criză din acest punct de vedere. Presa a notat că exită reale probleme în sectorul HoReCa, deoarece este o lipsă de barmani, chelneri și bucătari. Acest lucru se va simți și mai accentuat în sezonul estival din acest an, care ar putea fi grav afectat. Același scenariu este valabil și în cazul salvamarilor.

Citește și: Ce fel de angajat ești în funcție de zodie. Cum te comporţi la locul de muncă şi cum te percep colegii în funcţie de comportamentul tău la job

Un propietar de firmă de salvamari din Cesenatico a mărturisit că ei lucrează în cooperative pe mai multe plaje. Acesta a explicat că salariu pentru începători pornește de la 1.800 de euro pe lună, însă poate ajunge la 3.000 de euro pentru cei experimentați. Chiar dacă salariul este cât se poate de bun, oamenii nu se înghesuie să lucreze. Contractul Colectiv Național de Turism arată că nivelul salariului de bază începe de la 1.200 de euro pentru al patrulea nivel și crește odată cu clasificarea.  Mai mult, orele suplimentare sunt remunerate cu 30% mai mult, fiind calculate la orice acorduri de nivel al doilea.

„Salvamarii noștri lucrează 40 de ore obișnuite cu până la 8 ore suplimentare. Iar ziua de odihnă este o obligație legală”, spune proprietarul firmei.

Cu toate acestea, nu există persoane doritoare. Înainte de a se angaja ei sunt nevoiți să urmeze cursuri specifice, iar un singur antrenament poate costa până la 350 de euro.

”Din 90 brevete obținute anul trecut în Cesenatico, toate luate de liceeni, doar 14 s-au prezentat apoi pentru sezon”, mai spune acesta.

Job-ul pe care lumea îl refuză

Acesta a mai explicat că lumea nu vrea să aplice pentri această poziție, nu din cauza salariului, ci din cauza muncii efective.

”Vă spun că problema nu este salariul pentru că vorbesc cu băieții. În luna mai trecut unul dintre ei a plecat pentru că nu a vrut să facă curățenie pe plajă, deși primea în jur de 2.000 de euro pe lună. Motivația? Nu a vrut să facă ceva considerat umil”, a spus el.

Marta Marzioli, proprietara unei firme mici din Lazio, a povestit că o altă problemă majoră este lipsa de experiență și că, de asemenea, majoritatea tinerilor preferă să aibă parte de mai multă flexibilitatea, decât un salariu mai mare.

„Gândește-te că pentru a acoperi o zi de serviciu în turelă a trebuit să angajez doi bărbați cu jumătate de normă. Nu au vrut ca toate după-amiezele să fie ocupate. Este dificil atunci să găsești oameni cu experiență. Anul acesta avem mulți băieți foarte tineri, dar ar trebui să li se alăture și oamenii cu mai multe sezoane în spate sunt din ce în ce mai puțini”, spune ea.

Printre cei cu mai multă experiență se află și Giovanni Zavalloni, care este în vârstă de 65 de ani. El a lucrat 49 de sezoane la Cesenatico. Acesta spune că tinerii nu iau în calcul munca sezonieră ca fiind o pozsibilitate.

”Diferenta mare față de generațiile anterioare, precum a mea, este că acești tineri nu văd munca sezonieră ca o necesitate. Nu le este atât de foame ca nouă. Chiar și pentru condițiile mai confortabile ale familiilor de origine. A fi salvamar este o muncă complexă, suntem primul ajutor pe mare. Trebuie să te antrenezi și este o muncă de efort fizic. O recomand ca o experiență mai ales studenților. Înveți multe: mă gândesc la gestionarea situațiilor de urgență și la cum să le previn. Și apoi lucrezi în aer liber, în contact cu oamenii”, spune el.

Citește și: Un angajat al unei primării din Gorj a fost pus să jure pe Biblie că își va face treaba la job