Jobradar24: Piaţa muncii în România şi cum poți aplica mai uşor la un job

Datele din acest articol sunt luate de pe Jobradar24, agregatorul de locuri de muncă ce adună cele mai multe anunțuri de angajare din România. Peste 50.000 de joburi pot fi accesate zilnic pe platformă, joburi din toate domeniile și din toată țară.

24 mai 2022, 10:37
Jobradar24: Piaţa muncii în România şi cum poți aplica mai uşor la un job

Conform Jobradar24, la începutul lunii aprilie erau disponibile 50.203 locuri de muncă în toată România. Utilizatorii site-ului pot accesa aceste anunțuri într-un singur loc, fără a mai fi nevoie să acceseze diferite site-uri cu anunțuri, sau chiar paginile companiilor mari precum cele din domeniul IT sau retail. În plus este de ajuns să setezi o alertă de căutare, iar aceste anunțuri vor veni direct în căsuța de email a utilizatorului de îndată ce un nou job este depistat pe internet. Numărul companiilor ce angajează este de 20.700 la nivel național.

Câte locuri de muncă sunt active în orașele mari din România

În București, cele 8390 de companii cu cel puțîn un anunț activ în piață muncii, au în total peste 14.600 de poziții deschise. Asta înseamnă că în medie o companie are nevoie de 1.7 angajați. Cu toate acestea, conform INS – insse.ro la începutul anului în București erau declarați aproape 14.000 de șomeri, reprezentând o pondere de 1% din populația activă a capitalei.

Pe locul 2 se află Timișoara, cu peste 4200 de locuri de muncă, de la 1887 de companii. Atât în Timișoara cât și în restul orașelor mari din țară, întâlnim un număr mai scăzut de șomeri, așa cum reiese din datele INS. Ponderea șomajului fiind de doar 0.4%.

În Cluj-Napoca cei interesați de un loc de muncă au de ales între 2714 locuri de poziții deschise la cele peste 1800 de companii cu anunțuri active pe internet.

Atât în Brașov cât și în Iași, sunt aproape 1000 de companii în căutare de personal pentru peste 2000 de joburi. Conform INS, Iași are în ianuarie cea mai scăzută pondere a șomerilor dintre orașele mari, de doar 0.2% reprezentând doar 594 de șomeri declarați.

La Constanța există 500 de companii care oferă 1500 de locuri de muncă, în medie 3 poziții deschise la fiecare dintre companiile angajatoare.

Ce caută utilizatorii Jobradar24.ro?

Conform datelor oferite de Jobradar24.ro, de la începutul anului până acum utilizatorii site-ului s-au îndreptat către joburi din domeniul transportului – 35% dintre aplicanți.

Următoarele domenii care au prezentat interes au fost cele din domeniul comerț/retail – 12.6%, domeniul curățenie/îngrijire/babysitting – 9.6%, design și arhitectură – 9% și horeca – 7.45%.

Încă un ajutor pentru cei dornici de angajare

Cei care doresc să aplice la unul dintre locurile de muncă de pe Jobradar24.ro au la dispoziție mai multe variante printre care se numără și posibilitatea de a aplica doar cu numele și numărul de telefon, urmând a fi sunați de angajatori. Evident se poate aplica cu CV, contul de Linkedin sau email, în funcție de opțiunile agreate de fiecare angajator.

Pentru cei aflați la început de drum sau pentru cei mai temători în a face o schimbare, există o linie telefonică disponibilă de luni până vineri între 10:00 și 17:00, taxată cu tarif normal. Cei care sună la 021.9124 vor fi îndrumați telefonic de către un consilier în carieră. Acesta va realiza un CV și va aplica în numele utilizatorului la acele joburi care i se potrivesc cel mai bine. Serviciul este gratuit, iar acelora care apelează acest număr de telefon, nu le rămâne decât să aștepte telefon din partea angajatorului.