Joburile care vor dispărea în următorii 25 de ani. Ce meserii vor fi la mare căutare

O companie americană de tehnologie precizează că peste 10% dintre locurile de muncă actuale vor fi automatizate în următorii 25 de ani. Printre joburile care vor dispărea se numără contabilii, lucrători agricoli şi chiar muncitorii în construcţii. La mare căutare vor fi, însă, analiştii în securitate cibernetică, designerii de avatari robotici, inginerii biomedicali și cei genetici.

RomaniaTV.net
22 iul. 2020, 07:20
Joburile care vor dispărea în următorii 25 de ani. Ce meserii vor fi la mare căutare

Meserii precum „creator de realitate virtuală și augmentată” ori „designer avatari robotici” par acum de domeniul SF. Însă astfel de profesii vor lua locul joburilor clasice în următorii 10 ani, iar oamenii nu vor avea altceva de făcut decât să se adapteze cerinţelor impuse de piaţa muncii.

Recrutorii explică de ce angajatorii vor înceta să mai investească în resursa umană. „Sunt acele meserii care pot fi replicate de o mașină sau de un program, software, cel mai bun exemplu ar fi zona de contabil primar care în anumite segmente a fost înlocuit. O mașină poate să lucreze 24 ore, un angajat nu. Și o mașină se poate strica, dar nu își poate da demisia. Practic ai un angajat care e 24 din 24, 7 zile din 7 la dispozitia ta și nici nu cere concediu„, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, potrivit Digi24.ro.

Prietenul meu este Tiago. Este un robot pe care îl vom vedea în maxim 10 ani în industrie. Poate fi benefic și la un spital. Acest roboțel a fost creat cu scopul de a face triajul în spitale, de a nu mai fi nevoit doctorul să meargă în salon„, declară Ciprian Zamfir, absolvent Inginerie mecanica și Mecatronică, pentru aceeaşi sursă.

Gabriel Petrea, director adjunct Politehnica din București: „Tehnologia va intra foarte mult în zona medicală, fie că vorbim de telemedicină, inginerie genetică, uitați-vă cât de mult se investește acum pentru găsirea unui vaccin, ai nevoie de tehnologie și inginerie medicală pentru a produce acest vaccin.

Și agricultura e un domeniu de viitor. Dacă România nu își dezvoltă agricultura și nu ajunge la o agricultură tehnologizată, n-o să fim competitivi. La fel: chimia, biochimia, materialele inteligente. Niciodată dezvoltarea tehnologică nu a dus la șomaj masiv, ci la reorganizare, recalificare și oamenii care și-au pierdut un loc de munca într-un anumit domeniu s-au recalificat și au găsit oportunități în alte părți„.