JOE BIDEN, la Guvern: Întărirea statului de drept este o problemă de securitate naţională

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, la Guvern, cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Înainte de a ajunge la Palatul Victoria, Biden a fost primit la Palatul Cotroceni de către preşedintele Traian Băsescu.

RomaniaTV.net
21 mai 2014, 08:41
JOE BIDEN, la Guvern: Întărirea statului de drept este o problemă de securitate naţională

UPDATE 13. 08 Ponta şi Biden susţin o declaraţie de presă comună. Iată principalele declaraţii:

VICTOR PONTA: -Vizita vine într-un moment foarte important. E un sentiment special că nu doar românii îşi doresc parteneriatul cu SUA.

– Vreau să reafirm angajamentul total de a ne îndeplini rolul de frontieră a NATO şi a lumii democratice.

– Anexarea ilegală a Crimeii este o provocare pe care această regiune nu a mai avut-o de mult.

– Vizita este un semnal şi pentru Moldova, Georgia, pentru toţi cei care s-au alăturat familiei ţărilor democratice.

Securitatea nu poate fi obţinută gratis. Există un acord ca până în 2016 România să aloce 2% din PIB pentru apărare. De asemenea, resursele investite de România pentru un concept strategic: indepdennţa energetică pentru noi şi pentru Moldova, importantă mai ales în criza actuală, pentru a asigura populaţia şi economia din cele două ţări că Rusia nu va putea bloca dezvoltarea economică a celor două ţări.

– Mi-a făcut plăcere să-l informez că România este ţara cu cea mai mare creştere din UE. Am finalizat deja un plan de creştere a investiţiilor americane şi a colaborării dintre cele duă ţări. România este uns uporter extrem de hotărât al acrodului de comerţ dintre SUA şi UE. Colaborarea ne poate face mai puternici decât orice provocări. România poate fi un exemplu de succes, de colaborare politiciă şi militară cu SUA, de dezvoltare a instituţiilor democratic.

– Am reafirmat sprijinul Guvernului pentru o justiţie independentă şi eficientă. Am reiterat principiul că nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege.

– Am vorbit foarte mult depsre Moldova, cât de important este să sprijiim dezvoltarea proeuropeană şi prodemocratică a Republicii Moldova.

-Am vorbit şi despre sistemul Visa Waiver. la final, l-am asigurat pe vicepreşedintele Biden că România va rămâne un „reliable partner”

JOE BIDEN: -Am reamintim premierului ceea ce deja ştiam: angajamentul pentru apărare. Ne aşteptăm ca toate naţiunile să-şi respecte angajamentele NATO. Am vorbit depsre securitatea energetică. Rusia nu mai poate continua să se folosească de resursele sale energetice ca o armă. Cred că avem nevoie de o piaţă energetică interconectată care reprezintă un pas mare pentru integrarea economiei europene. Suntem gata să ajutăm să ajutăm în acest domeniu dacă este nevoie.

-România poate fi o soluţie în această problemă energetică, poate fi o pistă de lansare în estul europei prin extinderea exploatării de gaze, România poate fi un furnizor de gaze al ţărilor vecine.

Ţările noastreu susţin Moldova şi aspiraţiile sale democratice. Am mai vorbit depsre paşii ce pot fi fcăuţi în dezvoltarea economică. Încercăm să întărim acordurile pe care le avem şi să stabvilim noi acorduripentru secolul XXI. Cel mai important pas pe care România trebuie să-l facă este să atragă noi investiţii pentru crearea locurilor de muncă

– Este importantă şi întărirea statului de drept. NU este doar o chestiune de justiţie, este şi una de securitate naţională. Dacă regulile sunt respectate, şi companiile vor investi.

România este un aliat formidabil şi un prieten adevărat. Viitorul nostru împreună este strălucitor. Acum 10 ani ne întrebam ce putem face noi, SUA, pentru România, acum ne întrebăm ce putem face împreună.

__________________________________________________________________________________

Premierul Victor Ponta l-a primit la Guvern pe vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Acesta a ajuns la Palatul Victoria în jurul orelor 11.40.

Convorbirile în plenul delegaţiilor americană şi română, conduse de vicepreşedintele SUA, Joe Biden, şi premierul Victor Ponta, au început miercuri la Palatul Victoria, după ce cei doi oficiali au avut un tete-a-tete, transmite Agerpres.

„Bine aţi venit la Bucureşti. Ne bucurăm că sunteţi aici”, i-a spus Ponta lui Biden, în debutul convorbirilor în plenul delegaţiilor.

Din partea română participă vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Apărării, Mircea Duşa şi ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc.

Din partea americană participă însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Duane Butcher, despre care premierul i-a spus, glumind, vicepreşedintelui american că este consilierul său juridic.

„E consilierul meu juridic, întotdeauna mă ajută să nu fac greşeli”, a afirmat Ponta.

Vicepreşedintele SUA Joe Biden a fost primit, miercuri dimineaţa, la Palatul Cotroceni, de către preşedintele Traian Băsescu. Cei doi au avut o scurtă convorbire tete-a-tete, urmată de discuţii oficiale şi de declaraţii oficiale.

Joe Biden a venit marţi la București împreună cu soția sa, Jill Biden. Aeronava Air Force Two a aterizat pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, delegaţia americană fiind întâmpinată de ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlățean, şi de către însărcinatul de afaceri al SUA la Bucureşti, Duanne Butcher.

Citeşte şi JOE BIDEN, întâlnire cu Traian Băsescu la Cotroceni. „Nu ne-am mai văzut de mult”

Joe Biden s-a deplasat ulterior la Baza aeriană 90, unde a susţinut un discurs.

În cursul serii, Biden a  luat masa împreună cu soţia la un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei. Apoi cei doi s-au plimbat pe străzile din Centru Vechi şi au mâncat îngheţată.