Joe Biden a anunţat când începe războiul: „16 februarie este data la care Putin poate invada Ucraina!”

Președintele american Joe Biden a declarat în timpul discuțiilor de vineri seara cu aliații, prin videoconferință, că Rusia ar putea ataca Ucraina pe 16 februarie, scrie Politico, citând surse de la Washington.

12 feb. 2022, 09:36
Joe Biden a anunţat când începe războiul: „16 februarie este data la care Putin poate invada Ucraina!”

Potrivit Washingtonului, invazia Rusiei va începe cu un atac cibernetic și o serie de atacuri cu rachete. „În timpul apelului de o oră, președintele Joe Biden le-a spus liderilor occidentali data de 16 februarie”, relatează Politico. Mai mulți oficiali americani au confirmat această informație.

Totuşi, reprezentantul oficial al Marii Britanii a spus ţara sa are o „interpretare diferită” a informațiilor referitoare la data de 16 februarie, iar Uniunea Europeană este, de asemenea, sceptică cu privire la informațiile venite din Statele Unite.

Anterior, Bloomberg anunţa că Rusia ar putea invada Ucraina încă din 15 februarie. Surse media spun că atacul va începe cu o provocare în Donbass. De asemenea, consilierul prezidențial american Jake Sullivan a spus că Rusia ar putea invada Ucraina înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, a căror ceremonie de închidere va avea loc pe 20 februarie.

Citeşte şi NATO a înarmat Ucraina cu echipament de 700 de milioane de dolari. Hackerii ruşi au pus mâna pe corespondenţa secretă şi acuză Alianţa că livrează mai mult decât arme defensive

Totuşi, contextul este unul extrem de tensionat, iar Statele Unite intenționează să-și evacueze ambasada de la Kiev. Departamentul de Stat intenționează să anunțe sâmbătă dimineața că majoritatea personalului ambasadei SUA de la Kiev va trebui să părăsească Ucraina înainte de o invazie a Rusiei.

La rândul său, guvernul israelian a decis vineri „să evacueze familiile diplomaţilor şi personalului ambasadei sale în Ucraina” din cauza escaladării tensiunilor ruso-occidentale legate de Ucraina, iar Rusia ar fi decis şi ea sâmbătă retragerea personalului de la ambasada sa din Kiev.

Citeşte şi Casa Albă avertizează că războiul poate începe chiar în timpul Olimpiadei de la Beijing. „Invazia Rusiei e posibilă în orice clipă!”