Joe Biden a fost validat de Congres în funcţia de Preşedinte al SUA. Reacţia lui Donald Trump

Congresul american l-a validat pe Joe Biden în funcția de Președinte al SUA. Joe Biden a avut 306 electori valdați față de 232 pentru Donald Trump. Joe Biden va fi investit în funcție pe 20 ianuarie.

07 ian. 2021, 10:56
Joe Biden a fost validat de Congres în funcţia de Preşedinte al SUA. Reacţia lui Donald Trump

Joe Biden

a fost validat de Congres, iar Trunp a reacţionat imediat. Donald Trump a anunțat că va fi asigurat un „transfer de mandat pașnic” în 20 ianuarie către succesorul său, după ce Congresul SUA a confirmat victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Într-o declarație publicată imediat după decizia Congresului, Trump a spus că aceasta reprezintă „sfârșitul celui mai bun prim mandat din istoria prezidențială” a SUA, relatează CNN.

Circul de la Capitoliu s-a încheiat – Joe Biden a fost validat în funcția de Președinte al SUA

„Chiar dacă nu sunt total de acord cu rezultatul alegerilor, iar faptele mă susțin, totuși va exista o tranziție pașnică pe 20 ianuarie”, a spus Trump în comunicatul de presă.

Starea de urgenţă din Washington a fost prelungită cu 15 zile. Bilanţul violenţelor: 4 morţi şi 52 de arestări
„Am spus mereu că ne vom continua lupta pentru a ne asigura că vor fi numărate doar voturile legale. Deși acest lucru reprezintă sfârșitul celui mai bun prim mandat din istoria prezidențială, este doar începutul luptei noastre pentru a face din nou America măreață”, a adăugat Trump.

Joe Biden a fost validat de Congres. Ratificarea are loc după o lungă şi extraordinară zi de 6 ianuarie care a fost marcată de un asalt asupra Congresului comis de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump cu scopul de a bloca procesul de confirmare a rezultatelor electorale, conform EFE.

În pofida obiecțiilor din partea republicanilor față de rezultatele alegerilor din Arizona și Pennsylvania, membrii ambelor camere au putut să certifice rezultatul alegerilor la mai mult de 14 ore de la începerea procesului.

Ședința s-a încheiat cu o rugăcine pentru victimele violențelor de la Capitoliu.

Joe Biden a fost validat, în ciuda protestelor violente ale susţinătorilor lui Trump

Sesiunea Congresului pentru certificarea victoriei preşedintelui ales Joe Biden în alegerile din noiebrie a fost reluată la ora României 03:00.
Protestul convocat de preşedintele în exerciţiu Donald Trump miercuri, în faţa Capitoliului, unde Congresul urma să certifice voturile electorilor în alegerile prezidenţiale şi, cu acestea, victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale, au devenit violente la scurt timp.

Sute de manifestanţi, susţinători ai lui Trump, au pătruns în Capitoliu şi mai multe clădiri din complex au fost evacuate. În confruntările cu poliţia au rezultat mai mulţi răniţi şi câteva zeci de persoane au fost reţinute. O persoană a murit împuşcată.

La reluarea sesiunii, Pence a spus: „Celor care au produs distrugeri în capitala noastră, astăzi: Nu aţi câştigat. Violenţa nu câştigă niciodată. Libertatea câştigă şi asta încă este casa poporului”, informează News.ro.

„În timp ce ne reîntrunim în această cameră, lumea va fi din nou martoră la rezistenţa şi puterea democraţiei noastre chiar şi în urma violenţei şi vandalismului fără precedent. Reprezentanţii aleşi de poporul Statelor Unite s-au adunat din nou. Să ne întoarcem la treabă”, a încheiat el.

Procurorul general al Districtului Columbia, Karl Racine, i-a cerut vicepreşedintelui să organizeze Cabinetul pentru a invoca Amendamentul 25 spre a-l înlătura pe Trump din funcţie.

Înainte de a începe procedurile, liderul republican din Senat, Mitch McConnell, a spus că cei care au încercat miercuri să perturbe democraţia nu au reuşit.

„Vom finaliza exact ce am început. Vom finaliza procesul ca la carte. Ne vom urma înaintaşii, legile şi Constituţia ad literam. Şi îl vom certifica pe cel care a câştigat alegerile prezidenţiale din 2020”, a spus McConnell.