Joe Biden ameninţă Coreea de Nord, după testul cu rachete balistice: „Vom răspunde în consecinţă”

Statele Unite vor ''răspunde'' Coreei de Nord dacă ţara continuă să intensifice tensiunile, testând rachete balistice, a declarat preşedintele american Joe Biden, în cadrul primei conferinţe de presă din mandatul său.

26 mart. 2021, 09:11
Joe Biden ameninţă Coreea de Nord, după testul cu rachete balistice: „Vom răspunde în consecinţă”

Ne consultăm cu aliaţii şi partenerii noştri şi vor exista răspunsuri dacă aleg să escaladeze. Vom răspunde în consecinţă”, a declarat Joe Biden, după ce Coreea de Nord a lansat joi două rachete balistice.

Sunt pregătit şi pentru o formă de diplomaţie, dar trebuie să fie condiţionată de rezultatul final al denuclearizării„, a continuat el. La întrebarea unui jurnalist dacă problema nord-coreeană este ”principalul său subiect de politică externă”, Biden a răspuns: ”Da”.

Citește și Cum se simte Joe Biden după ce a căzut pe scară în timp ce urca la bodrul Air Force One

Preşedintele american a reiterat că nu „caută confruntarea” cu China. „Am spus-o de mai multe ori (către preşedintele chinez Xi Jinping) în persoană, nu căutăm confruntarea, dar ştim că va exista o concurenţă dură„, a spus el. ”Va exista o concurenţă feroce, dar vom insista asupra faptului ca China să respecte dreptul internaţional – o concurenţă loială, practici loiale, un comerţ echitabil”, a precizat preşedintele american, citat de CNN.

Citește și Joe Biden a stârnit un conflict diplomatic de proporţii prin ameninţările la adresa lui Vladimir Putin. Rusia şi-a rechemat de urgenţă ambasadorul de la Washington

În altă ordine de idei, Joe Biden a anunţat că intenţionează să candideze în alegerile prezidenţiale din 2024, evitând până acum să dea un răspuns atât de direct, adăugând că vicepreşedinta sa Kamala Harris va fi din nou colega sa de echipă în acest caz. „Răspunsul este da, intenţionez să candidez pentru realegerea mea. La aceasta mă aştept„, a declarat preşedintele american în vârstă de 78 de ani, la prima sa conferinţă de presă la Casa Albă. El şi-a nuanţat răspunsul, afirmând că respectă ”destinul: „Nu ştiu de unde veniţi (…) dar am un mare respect pentru destin. Nu aş putea planifica niciodată cu certitudine patru ani şi jumătate, trei ani şi jumătate în avans„, a spus Joe Biden.

În vârstă de 56 de ani, fostă senatoare şi fostă procuroare Kamala Harris se numără printre candidaţii deja prezentaţi pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024.