Joe Biden anunţă apocalipsa financiară a SUA! „Un meteorit este pe cale să lovească economia noastră!” Ce criză colosală este pe cale să se declanşeze

Joe Biden a avertizat opoziţia republicană asupra riscurilor generate de refuzul eliminării gradului de îndatorare suverană, în contextul în care, pe fondul disensiunilor politice, SUA ar putea intra în incapacitate de plată.

05 oct. 2021, 09:16
Joe Biden anunţă apocalipsa financiară a SUA! „Un meteorit este pe cale să lovească economia noastră!” Ce criză colosală este pe cale să se declanşeze

Joe Biden i-a condamnat pe republicanii „imprudenți” pentru că au împins guvernul SUA către o datorie istorică, avertizând: „Un meteorit se îndreaptă către noi şi riscă să se prăbușească peste economia noastră”. Intervenția președintelui vine în contextul în care există un plafon pentru câți bani poate împrumuta guvernul federal, plafon pe care doar Congresul are puterea de a-l creşte sau de a-l scădea.

Plafonul datoriei este stabilit în prezent cu puțin peste 28.000 de miliarde de dolari, iar Trezoreria estimează că va fi atins pe 18 octombrie, scrie The Guardian.

Congresmenii republicani trebuie să îi lase pe democraţi să crească gradul de îndatorare suverană săptămâna aceasta. Dacă nu vreţi să ajutaţi la salvarea ţării, daţi-vă la o parte pentru a nu o distruge. Nu avem timp de amânări prin proceduri elaborate, necesare din cauza propunerilor republicanilor, cu zeci de voturi fără nicio certitudine, multe neavând nicio legătură cu gradul de îndatorare„, a afirmat Biden, citat de The Guardian.

Citeşte şi Joe Biden obligă marile firme din SUA să-și vaccineze angajaţii sau să-i testeze săptămânal. „Răbdarea noastră s-a terminat, iar refuzul dumneavoastră ne-a costat pe toţi”

Trezoreria SUA a transmis că în jurul datei de 18 octombrie nu va putea să-și plătească facturile, cu excepția cazului în care Congresul ridică limita actuală a datoriilor, care este de 28,4 miliarde de dolari. Dacă situaţia va rămâne în termenii actuali, s-ar putea declanșa prima incapacitate de plată din istoria modernă a SUA, cu implicaţii uriaşe în economiile americane și mondiale.

Citeşte şi Donald Trump are şanse mari să redevină preşedintele SUA. Sondajele arată că l-ar învinge pe Joe Biden la viitoarele alegeri

„Nu numai că republicanii refuză să-și facă treaba, dar amenință să își folosească puterea pentru a ne împiedica pe noi să ne facem treaba: salvarea economiei de un eveniment catastrofal. Sincer, cred că este ipocrit, periculos și rușinos. Obstrucția și iresponsabilitatea lor nu cunoaște absolut limite, mai ales că ne îndepărtăm de această pandemie”, a mai spus Biden.

Firma de analiză financiară Moody’s a avertizat că un eșec al acțiunii de creştere a plfonului ar putea cauza o scădere de aproape 4% a activității economice, pierderea a aproape 6 milioane de locuri de muncă, o rată a șomajului de aproape 9%, și ar determina o creștere a ratelor dobânzilor la ipoteci, împrumuturi de consum și datorii comerciale.