Joe Biden, despre primele rezultate ale alegerilor pentru Congresul SUA: „A fost o zi bună pentru democrație. Sunt pregătit să lucrez cu colegii republicani”

Joe Biden, într-un discurs susținut miercuri seara despre primele rezultatele ale alegerilor pentru Congresul SUA, a declarat că "a fost o zi bună pentru democrație, a fost o zi bună pentru America".

10 nov. 2022, 01:03
Joe Biden, despre primele rezultate ale alegerilor pentru Congresul SUA: „A fost o zi bună pentru democrație. Sunt pregătit să lucrez cu colegii republicani”

În momentul de față, republicanii sunt în poziția de a-și asigura majoritatea la Camera Deputaților, având 204 mandate, față de 187, cât au republicanii. Cifrele se pot schimba până la atribuirea tuturor celor 435 de mandate.

Joe Biden a mai spus că ”a fost o noapte bună pentru democrați, în pofida faptului că au fost unii democrați de bună calitate care nu au câștigat”.

”Orice loc pierdut în Congres este dureros. Am avut o participare record, ceea ce reprezintă un test pentru poporul american. Votul oamenilor a arătat că democrația e ceea ce suntem. Nu știu încă toate rezultatele. Deși presa a prezis un mare val roșu, asta nu s-a întâmplat. Am pierdut câteva locuri din Camera Reprezentanților. Le mulțumesc tinerilor care au votat într-un număr istoric, așa cum au făcut și acum doi ani”, a mai spus Biden.

Joe Biden: „Sunt pregătit să lucrez cu colegii republicani. Mă aștept ca abordarea bipartizană să continue în ceea ce privește războiul din Ucraina”

Joe Biden a precizat că e pregătit să facă compromisuri cu republicanii, dacă are sens, dar că nu are de gând să sprijine vreo lege despre care consideră că ar dăuna populației din clasa muncitoare.

„Indiferent cum va arăta rezultatul final, sunt pregătit să lucrez cu colegii republicani, iar poporul american s-a exprimat clar și se așteaptă ca și republicanii să lucreze cu mine. Există întotdeauna destui oameni în cealaltă echipă, fie că sunt democrați sau republicani, la care tabăra cealaltă poate face un apel pentru ajutor. Mă aștept ca abordarea bipartizană să continue în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Americanii au spus foarte clar că nu vor ca fiecare zi de acum înainte să fie una de luptă politică permanentă. Sunt prea multe lucruri în joc iar viitorul Americii este prea promițător pentru a fi prins în lupte politice. Nu e niciodată o idee bună să pariezi împotriva Americii. Nimic nu este dincolo de posibilitățile noastre dacă lucrăm împreună. Trebuie doar să ne amintim cine suntem: suntem Statele Unite ale Americii!”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Citește și Alegeri SUA 2022. Republicanii au câştigat detaşat Camera Reprezentanţilor, luptă strânsă la Senat

Biden, despre o nouă candidatură la alegerile prezidențiale

Întrebat dacă vrea să candideze din nou la alegerile prezidențiale din 2024, Biden a răspuns afirmativ, dar a subliniat că decizia finală va fi luată împreună cu familia.

„Intenția noastră este să candidam din nou. Aceasta a fost intenția noastră, indiferent de rezultatul acestor alegeri”, a spus Biden.

Citește și Alegeri în SUA. Republicanii lui Donald Trump, favoriți. Cum arată rezultatele preliminare

Tensiunile cu China

Biden a vorbit și despre tensiunile cu China din jurul Taiwanului, la scurt timp după ce în presa internațională s-a scris despre anunțul Chinei legat de pregătirea țării pentru „orice fel de război”.

„Voi avea această discuție cu președinte chinez Xi Jinping. În acest moment, nu sunt dispus să fac nicio concesie fundamentală. Ce se va întâmpla atunci va fi că eu voi prezenta liniile roșii, interesele critice de securitate. Xi va prezenta liniile sale roșii. Va trebui să vedem dacă cele două poziții sunt în conflict și dacă da, vom vedea cum vom rezolva această problemă”,  a fost răspunsul lui Biden.