Joe Biden garantează protecţia ţărilor de pe flancul sud-estic al NATO

Preşedintele SUA, Joe Biden, s-a angajat miercuri, în prezenţa secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, să protejeze ţările de pe flancul estic al NATO, afirmând că acestea reprezintă "prima linie" de apărare împotriva Rusiei.

22 feb. 2023, 19:40
Joe Biden garantează protecţia ţărilor de pe flancul sud-estic al NATO

Biden a făcut aceste declaraţii la începutul întâlnirii desfăşurate la palatul prezidenţial din Varşovia cu liderii a nouă ţări membre ale NATO din Europa Centrală şi de Est, aşa numitul grup Bucureşti 9 (B9), format din ţările care alcătuiesc flancul estic şi care au aderat la NATO după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

”Ca parte a flancului estic al NATO, vă aflaţi în prima linie a apărării noastre colective. Ştiţi mai bine decât oricine ce este în joc în acest conflict, nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru libertatea democraţiilor din întreaga Europă şi din întreaga lume”, a spus Biden.

Acest grup, format din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, a fost creat în 2015 ca răspuns la ceea ce aceste naţiuni au considerat a fi atitudinea agresivă a Rusiei după anexarea unilaterală a Peninsulei Crimeea în 2014.

La rândul său, Jens Stoltenberg a declarat că „ciclul agresiunii ruseşti trebuie întrerupt”. ”Trebuie să ne menţinem şi să ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina, să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câştiga”, a spus el.

”Am văzut modelul de agresiune al Rusiei de-a lungul mai multor ani, Georgia în 2008, Crimeea şi Donbas în 2014, iar apoi invazia Ucrainei anul trecut”, a punctat Stoltenberg, citat de DPA.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, lângă Joe Biden la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 de la Varșovia: „Avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii”

”Nu ştim când se va încheia acest război, dar când se va încheia, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se va repeta”, a mai declarat secretarul general al NATO.

Înaintea reuniunii, întrebat de presă, Joe Biden a calificat drept o „greşeală gravă” suspendarea de către Rusia a participării sale la tratatul de dezarmare nucleară New START, relatează AFP.

Cele două camere ale parlamentului rus au votat miercuri suspendarea tratatului New Start, o decizie anunţată cu o zi înainte de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi denunţată la unison de puterile occidentale.

Doar începutul reuniunii B9 de la Varşovia a fost deschis presei, restul discuţiilor desfăşurându-se cu uşile închise.

Marcin Przydacz, consilier al preşedintelui polonez Andrzej Duda, a declarat presei că, în declaraţia finală, toţi aliaţii au convenit că se vor sprijini reciproc în cazul unei ameninţări. De asemenea, au condamnat războiul brutal şi sângeros împotriva Ucrainei. ”Toţi membrii B9 au semnat aceste cuvinte”, a spus consilierul, citat de Reuters.

Reuniunea B9 va încheia turneul european al lui Biden care urmează să părăsească Varşovia mai târziu în această după-amiază pentru a se întoarce la Washington, după o vizită surpriză la Kiev şi două zile petrecute în Polonia.

Citeşte şi: Parlamentul rus a aprobat suspendarea participării Rusiei la tratatul de dezarmare nucleară Noul Start