Klaus Iohannis, lângă Joe Biden la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 de la Varșovia: „Avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii”

Klaus Iohannis a participat, miercuri, la Varșovia, alături de omologul polonez, Andrzej Duda, la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 (B9).

22 feb. 2023, 17:55

Jens Stoltenberg, declarații la reuniunea de la Varșovia:

„Se împlinește un an de când a început această invazie a rușilor. Nu își dorește pace Vladimir Putin, ci vrea un război extins, dar pacea trebuie să prevaleze. Nu știm când se va termina acest război, dar când se va termina trebuie să ne asigurăm că istoria nu se va repeta. Putin și-a planificat agresiunile de ani întregi și a pus în pericol siguranța europeană. Aliații occidentali nu au fost niciodată mai uniți. Vom apăra fiecare bucată din spațiul NATO”, a declarat Jens Stoltenberg la Varșovia.

Klaus Iohannis: „Trebuie să rămânem fermi în sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei. Rusia a încălcat toate tratatele internaționale”

„Este extrem de relevant faptul că ne întâlnim, din nou, în Formatul București 9 – pe care l-am lansat în 2015, alături de Președintele Duda – acum când ne apropiem de marcarea unui an de la revenirea războiului în Europa. Acest război a adus doar suferință și deznădejde, crime și strămutarea a milioane de ucraineni, distrugeri fără precedent și nesiguranță.

Noi, liderii de pe Flancul Estic, avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii. Trebuie să continuăm să dovedim fermitate în îndeplinirea angajamentelor de sprijin pentru Ucraina, atât cât va fi necesar, pentru a câștiga acest război.

România va continua să facă acest lucru. Nu suntem singuri în demersul nostru. Efortul nostru are un obiectiv și o amploare transatlantice și salut prezența astăzi a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, care reconfirmă substanța Formatului București 9 și angajamentul Administrației SUA față de securitatea Flancului Estic. Acest angajament este extrem de solid și vizionar: o prezență militară americană crescută – care trebuie să continue – și pregătirea unei strategii a Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră. Salut, de asemenea, participarea Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, pentru coordonarea deschisă și oportună.

Acum aproape un an, Rusia a încercat să distrugă securitatea europeană și euroatlantică și sistemul internațional bazat pe reguli. Rusia acționează după un model de comportament agresiv, pe care l-am putut observa deja în Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

Astăzi, acești parteneri beneficiază de sprijinul Aliaților pentru reziliența pe termen lung, care le este necesară pentru obținerea unei păci durabile, stabilitate și prosperitate. De asemenea, sprijinim cu tărie perspectiva euroatlantică a Ucrainei.

Pentru a ne asigura că acest război brutal împotriva Ucrainei este actul final al Rusiei, trebuie să fim fermi în descurajarea altor agresiuni și să o înfrângem pe aceasta. NATO este puternică și dovedește un angajament clar față de Ucraina și cetățenii săi. B9 este mai puternic ca oricând. Aștept cu nerăbdare să continuăm să ne coordonăm în pregătirea unui Summit NATO de succes la Vilnius”, a declarat Iohannis.

Update. Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Prezidențial din Varșovia unde participă la reuniunea extraordinară a Formatului București 9.

Joe Biden, președintele SUA, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, sunt și ei invitați la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 (B9).

Summitul B9 se desfăşoară în contextul împlinirii unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, şi are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliaţii de pe Flancul Estic al NATO şi SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război.

Citește și Klaus Iohannis, întâlnire CRUCIALĂ cu Joe Biden! Reuniune specială a formatului B9 pe marginea războiului din Ucraina

ConformAdministraţiei Prezidenţiale, agenda discuţiilor vizează continuarea sprijinului multidimensional pe care statele aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susţinerea pentru aspiraţiile sale euroatlantice, precum şi demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare şi apărare pe Flancul estic.

În cadrul evenimentul, vor fi abordate modalităţile de tragere la răspundere a Rusiei, prin instrumente de drept internaţional, pentru crimele comise în Ucraina. O atenţie specială va fi acordată şi partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate.

Citește și Victor Ponta intervine în scandalul „Pensiile din PNRR”: „Pe Klaus Iohannis nu-l interesează să negocieze”

Principalele declarații susținute de Joe Biden la Varșovia

  • În urmă cu un an, războiul a fost declanşat pentru căderea Kievului. Abia m-am întors de acolo. Kievul rămâne în picioare, liber. Când Rusia a invadat, întreaga lume s-a aflat în faţa unui test. Toate democraţiile au fost supuse unui test.
  • Răspundem sau alegem să ne uităm în cealaltă parte? Vom fi puternici sau slabi? Am răspuns. Am fost puternici, am fost uniţi, iar lumea nu se va uita în partea cealaltă.
  • Când Putin a cerut tancurilor sale să intre Ucraina, a crezut că noi vom da înapoi. S-a înşelat amarnic! Democraţia a fost mult prea puternică. A fost nevoit să se retragă. Răspunsul Ucrainei a fost simplu și profund: toți aliații NATO au fost uniți
  • Putin a crezut ca liderii lumii democratice vor fi foarte slabi, dar nu a fost aşa! A văzut o ţară a cărei guvern este condusă de un om plin de curaj – preşedintele Zelenski.
  • Vrem ca oamenii din Republica Moldova să-și câștige libertatea. Doamne președinte Maia Sandu, suntem mândri să fim alături de dumneavoastră. Vă rog, aplauze pentru Maia Sandu.
  • Putin nu se mai îndoieşte de cât de puternică este alianţa noastră, dar se îndoieşte de convingerile noastre, de sprijinul nostru pentru Ucraina. Nu ar trebui să existe îndoieli. Sprijinul nu va fi diluat,. NATO nu va fi divizat.
  • Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia. oamenii liberi refuza să trăiască într-o lume a întunericului şi a lipsei de speranţă.