Joe Biden: „M-am uitat în ochii lui Putin şi i-am spus că nu are suflet”

Vicepreşedintele american Joe Biden a mărturisit că în 2011 s-a uitat în ochii lui Vladimir Putin şi i-a spus că nu are suflet, declaraţia sa intervenind pe fondul indignării în creştere din partea comunităţii internaţionale după prăbuşirea avionului de linie malaezian cu 298 de persoane la bord, care cel mai probabil a fost doborât de o rachetă sol-aer de rebelii din estul Ucrainei susţinuţi de Moscova, după cum relatează CBS, potrivit Agerpres.

22 iul. 2014, 08:43
Joe Biden: „M-am uitat în ochii lui Putin şi i-am spus că nu are suflet”

Într-un amplu interviu pentru The New Yorker, vicepreşedintele Biden şi-a amintit de întâlnirea sa cu Putin în 2011, pe vremea când acesta era prim-ministru.

‘Am avut un interpret, iar când a fost să-mi arate biroul său, i-am spus: E uimitor de ce este capabil capitalismul, nu-i aşa? Un birou magnific’, evocă Biden.

În acel moment, ei s-au trezit foarte aproape unul de altul şi, potrivit vicepreşedintelui american, el i-ar fi spus: ‘Dle prim-ministru, mă uit în ochii dumneavoastră şi cred că nu aveţi suflet’.

Putin s-a uitat la el, a zâmbit şi i-a răspuns reţinut: ‘Se vede că ne înţelegem unul pe celălalt’.

În iunie 2001, preşedintele american de atunci, George W. Bush, a declarat, după o întâlnire cu Putin în Slovenia, că s-a uitat în ochii liderului rus şi a văzut sufletul unui om în care poate să aibă încredere.

Mult mai târziu, în 2008, pe vremea când era senator, Hillary Clinton a taxat această afirmaţie a lui Bush jr., căruia i-a reproşat că, în politica externă a administraţiei sale, a pus un accent prea mare pe relaţiile sale personale cu unii şefi de stat. ‘Aş dori să-i amintesc că Putin a fost agent KGB şi, prin definiţie, nu are suflet’, a spus ea, într-o declaraţie memorabilă, care este frecvent citată de atunci.