FOTO: Joe Biden prezintă avionul nuclear american care poate aduce Apocalipsa. Un singur exemplar costă 700 de milioane de dolari și este invizibil

SUA investește masiv în armament, pe fondul conflictului din Ucraina. Vineri, americanii își vor prezenta noul bombardier strategic stealth B-21 „Raider", un aparat de zbor capabil să creeze distrugeri pe scară largă. 

03 dec. 2022, 09:32
FOTO: Joe Biden prezintă avionul nuclear american care poate aduce Apocalipsa. Un singur exemplar costă 700 de milioane de dolari și este invizibil

Bombardierul american poate efectua misiuni fără echipaj. Acesta poate fi operat precum o dronă, dar mult mai periculoasă, capabilă să efectueze lovituri nucleare cu rază lungă de acțiune. Bineînțeles, este aparatul este capabil să utilizeze armament clasic, informează presa franceză, citată de Agerpres.

Pentagonul are în plan să se doteze cu cel puţin 100 de exemplare din acest avion de înaltă tehnologie, conceput de grupul industrial Northrop Grumman. Aparatul, care urmează să fie prezentat vineri la Palmdale, în California, îşi va efectua primul zbor în 2023.

Avionul „B-21 va constitui coloana vertebrală a viitoarei noastre forţe de bombardament. Datorită razei sale de acţiune, a capacităţii de acces şi a puterii sale, el va putea pătrunde în mediile cele mai dificile şi va fi capabil să atingă orice ţintă din lume”, a declarat Ann Stefanek, purtător de cuvânt a armatei aerului.

Costul unui singur exemplar este evaluat la aproximativ 700 milioane de dolari. Este primul bombardier comandat de armata americană, după multe decenii. El urmează să înlocuiască progresiv modelele B-1 şi B-2, bombardiere ale căror prime decolări datează din perioada Războiului Rece.

Aparatul B-21 va deveni astfel un element-cheie al „triadei nucleare” americane, compusă din rachete şi bombe care pot fi lansate de pe uscat, de pe mare şi din aer.

„Flota de bombardiere permite SUA să fie flexibile în materie de descurajare nucleară şi oferă o garanţie în caz de probleme altor piloni” ai acestei forţe de lovire, a explicat Amy Nelson, o expertă de la Brookings Institution, un think tank american cu sediul la Washington.

 

 

Investiții de domeniul SF în armata americană

 

Armata americană nu doreşte să dezvăluie prea multe informaţii despre capacităţile avionului B-21, ale cărui multe caracteristici tehnice rămân secrete. Dar acest nou model ar urma să prezinte progrese semnificative în raport cu flota aeriană existentă.

La fel ca majoritatea modelelor recente din armata americană, în special avioanele de vânătoare F-22 şi F-35, aparatul B-21 va fi invizibil.

Această tehnologie, care permite minimizarea detectării unui aparat de către radare, datorită formei avionului şi a materialelor din care este construit, există de mai multe decenii. Dar, potrivit fabricantului Northrop Grumman, bombardierul va fi un avion „invizibil de nouă generaţie”, care utilizează „noi tehnici şi materiale” încă nedivulgate publicului.