Statele Unite se tem de furia lui Putin: Nu excludem utilizarea de către Rusia a armelor nucleare

Joe Biden a afirmat joi că este "pregătit să discute cu Putin dacă şeful de la Kremlin căuta o modalitate de a pune capăt războiului", dar că preşedintele rus nu a indicat "încă acest lucru".

02 dec. 2022, 23:29
Statele Unite se tem de furia lui Putin: Nu excludem utilizarea de către Rusia a armelor nucleare

Statele Unite continuă să „nu excludă” folosirea armelor nucleare de către Rusia în conflictul din Ucraina, a declarat secretarul de stat, Antony Blinken, într-un interviu acordat France 2, cu ocazia vizitei de stat la Washington a preşedintelui francez, Emmanuel Macron.

Război în Ucraina. Explozie la Odesa, cel mai apropiat oraş de România

„Este o frică” care există, a spus Blinken, adăugând că totuşi „mişcări specifice” în această direcţie nu au fost văzute. Totuşi, a spus şeful diplomaţiei americane, „nu o excludem, dar nu numai noi, şi preşedintele chinez Xi Jinping a făcut comentarii în acest sens”.

Din acest motiv, explică el, „există contacte informale” cu ruşii pentru a evita acest risc „catastrofal”.

Casa Albă clarifică afirmaţiile făcute de Joe Biden: Preşedintele american nu intenţionează să discute cu Vladimir Putin

Nu are nicio intenţie să discute cu preşedintele Putin deocamdată”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedinţiei americane, John Kirby. „Şi, aşa cum a mai declarat (preşedintele Biden), Putin nu a arătat absolut niciun interes pentru dialog”, a spus el presei.

Joe Biden a afirmat joi că este „pregătit să discute cu Putin dacă şeful de la Kremlin căuta o modalitate de a pune capăt războiului”, dar că preşedintele rus nu a indicat „încă acest lucru”.

„Dacă ar fi aşa, atunci, în consultare cu prietenii mei francezi şi din NATO, aş fi bucuros să stau de vorbă cu Putin să vad ce are în minte. Nu a făcut-o încă”, a precizat el în cursul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Război în Ucraina. Explozie la Odesa, cel mai apropiat oraş de România

Aceste afirmaţii se apropie cel mai mult de un semnal de deschidere a Washingtonului pentru un dialog cu Kremlinul asupra războiului din Ucraina, dar Moscova „evident” a respins vineri propunerea, înţelegând că aceasta implică o plecare a trupelor ruse din Ucraina, o opţiune pe care Rusia nu o ia în considerare.

Pe de altă parte, John Kirby a negat că Statele Unite îl împing pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, să reia discuţiile cu Moscova.

„Preşedintele nu a spus deloc că a sosit momentul pentru a se conduce discuţii”, a spus el. „Războiul s-ar putea încheia astăzi fără negocieri dacă Putin face ceea ce trebuie şi părăseşte Ucraina. Trupele lui nu au nicio treabă acolo”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, potrivit AGERPRES.