Joe Biden, reacţie dură după ce Putin a ameninţat lumea cu armele nucleare: „America poate menţine ordinea mondială. Articolul 5 al NATO este un jurământ sfânt” LIVE VIDEO

Sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru Ucraina rămâne ferm, a declarat marţi, la Varşovia, preşedintele american Joe Biden, care a reafirmat angajamentul SUA față de Articolul 5 al NATO: "Angajamentul SUA faţă de articolul 5 este foarte solid. Un atac la adresa unuia este un atac la adresa tuturor. Este un jurământ sfânt".

21 feb. 2023, 18:41
Joe Biden, reacţie dură după ce Putin a ameninţat lumea cu armele nucleare: „America poate menţine ordinea mondială. Articolul 5 al NATO este un jurământ sfânt” LIVE VIDEO

Joe Biden, care a efectuat luni o vizită simbolică la Kiev, a avut marţi seară un discurs important la Castelul Regal din Varşovia, la aproape un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

In urma cu un an, razboiul a fost declansat pentru caderea Kievului. Abia m-am intors de acolo. Kievul ramane in picioare, liber. Cand Rusia a invadat, intreaga lume s-a aflat in fata un test. Toate democratiile au fost supuse unui test. Raspundem sau alegem sa ne uitam in cealalta parte? Vom fi puternici sau slabi? Am raspuns. Am fost puternici, am fost uniti, iar lumea nu se va uita in partea cealalta. Cand Putin a cerut tancurilor sale sa intre Ucraina, a crezut ca noi vom da inapoi. S-a inselat amarnic! Democratia a fost mult prea puternica. A fost nevoit sa se retraga„, a spus Joei Biden la Varsovia, remarcând prezenţa Maiei Sandu în public.

Joe Biden: „Noi vrem ca și oamenii din Moldova să-și câștige libertatea. Doamne președinte Maia Sandu, suntem mândri să fim alături de dvs. Vă rog, aplauze pentru Maia Sandu”

„Putin  a crezut ca liderii lumii democratice vor fi foarte slabi, dar nu a fost aşa! A văzut o ţară a cărei guvern este condusă de un om plin de curaj – preşedintele Zelenski.  Noi vrem ca și oamenii din Moldova să-și câștige libertatea. Doamne președinte Maia Sandu, suntem mândri să fim alături de dvs. Vă rog, aplauze pentru Maia Sandu. Putin nu se mai îndoieşte de cât de puternică este alianţa noastră, dar se îndoieşte de convingerile noastre, de sprijinul nostru pentru Ucraina. Nu ar trebui să existe îndoieli. Sprijinul nu va fi diluat. NATO nu va fi divizat”, a mai spus Joe Biden.

„Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia. oamenii liberi refuza să trăiască într-o lume a întunericului şi a lipsei de speranţă. Dacă Rusia ar opri invazia Ucrainei, acest război s-ar încheia. Dacă Ucraina se opreşte şi nu se mai apară în fața Rusiei, acesta ar fi finalul Ucrainei. De aceea, ne asigurăm că Ucraina poate să se apere.  În ultimul an, democraţi şi republicani din Congresul SUA au susţinut împreună libertatea. Aceştia sunt americanii şi asta face America”

„Putin a încercat să înfometeze lumea”

„Ne aducem aminte de cei care au murit încercând să apere Donbasul. Am fost onorat să vizitez memorialul din Kiev, ieri. Stăm alături de milioanele de refugiaţi care au fost primiţi în Europa şi în SUA, dar mai ales aici în Polonia. Vom continua să anunţăm şi alte sancţiuni în cursul acestei săptămâni. Îi vom trage la răspundere pe cei responsabili de acest război. Urmează zile amare, victorii şi tragedii, dar Ucraina este pregătită.  Anul viitor, vom organiza un summit în SUA. Împreună vom celebra aniversarea celei mai importante alianţe din istoria lumii – NATO .Angajamentul SUA faţă de articolul 5 este foarte solid. Un atac la adresa unuia este un atac la adresa tuturor. Este un jurământ sfânt!”

NATO este „ca niciodată mai puternică”, a declarat marţi Joe Biden, alături de omologul său polonez, Andrzej Duda, acesta din urmă subliniind că vizita preşedintelui american la Varşovia, pentru a doua oară într-un an, este un semn important al angajamentului Statelor Unite de a menţine securitatea în Europa.

„Vizita dumneavoastră este un semn important pentru securitate, un semnal al responsabilităţii SUA faţă de securitatea lumii şi a Europei. America poate menţine ordinea mondială”, i-a spus Duda lui Biden în timpul întâlnirii lor bilaterale.

CTP: Derbedeul Putin ameninţă Westul, USA: „Fiţi atenți că vă spargem, să moară mama Rusia!”

La rândul său, preşedintele SUA i-a mulţumit preşedintelui polonez pentru angajamentul ţării sale de a sprijini poporul ucrainean, calificând relaţia dintre cele două state drept „esenţială”.

„Am spus clar că angajamentul Statelor Unite este real şi că, un an mai târziu, aş spune că NATO este mai puternică decât a fost vreodată”, a spus Biden.

„Pot spune cu mândrie că sprijinul nostru pentru Ucraina rămâne de neclintit”, a punctat el. Biden a calificat sprijinul Poloniei pentru Ucraina drept „cu adevărat extraordinar” şi a mulţumit acestei ţări pentru că a primit peste un milion de ucraineni.

 

„Legătura dintre polonezi şi americani este extrem de puternică şi profundă”, a asigurat Biden. „Sunt multe provocări cu care trebuie să ne confruntăm, dar sunt încrezător că putem reuşi împreună”, a transmis Biden.

Preşedintele american crede că Ucraina se află în prezent într-o „poziţie mai bună” şi a cerut ţărilor NATO să-şi păstreze „capul şi concentrarea”.

Vladimir Putin, mesaj ameninţător către SUA. „Rusia va testa armele nucleare!” VIDEO
Polonia a insistat în NATO ca Ucraina să primească tancuri moderne de luptă şi acum este lider în ceea ce priveşte instruirea soldaţilor ucraineni.

Preşedintele Joe Biden, care luni a făcut o vizită-surpriză la Kiev, este aşteptat să rostească marţi după-amiază la Varşovia un discurs emblematic şi mobilizator, care să marcheze momentul împlinirii unui an de când Rusia a invadat Ucraina.

Discursul preşedintelui american Joe Biden de marţi va fi mai degrabă o „declaraţie de valori” decât ca o replică directă la discursul rosist ceva mai devreme de liderul rus Vladimir Putin în faţa Adunării Federale a Rusiei, în care a semnalat în mod clar că Rusia va continua războiul şi a învinovăţit Occidentul pentru asta.

„Nu am stabilit ca discursul să fie un fel de confruntare directă”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al SUA. „Nu este un concurs retoric cu nimeni”, a adăugat el, citat de CNN.