Joe Biden: „Rusia a încălcat cu neruşinare acordurile şi Cartea ONU. Un război declanşat de un singur om”

Preşedintele SUA Joe Biden a acuzat miercuri Rusia de "încălcarea într-o manieră neruşinată" a principiilor fondatoare ale Cartei Naţiunilor Unite, în jurul cărora el a cerut tuturor ţărilor, democratice sau nu, să se unească.

21 sept. 2022, 20:16
Joe Biden: „Rusia a încălcat cu neruşinare acordurile şi Cartea ONU. Un război declanşat de un singur om”

Joe Biden a evocat „interdicţia clară de apropriere prin forţă a teritoriului unei ţări vecine” şi a adăugat, de la tribuna Adunării Generale a ONU: „Acest război nimiceşte dreptul Ucrainei de a exista, pur şi simplu”.

În contextul invaziei declanşate de Rusia, stat membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU (la fel ca SUA, Regatul Unit, Franţa şi China), liderul de la Casa Albă a estimat că a sosit timpul pentru reforma acestui organism, adesea paralizat prin recurgerea la dreptul de veto. Astfel, Joe Biden a cerut ”creşterea numărului de membri permanenţi şi nepermanenţi” ai Consiliului de Securitate astfel încât ţări din Africa, America Latină şi Caraibe să fie reprezentate.

”În ultimul an, lumea noastră a fost supusă unui rău uriaș. Criza în creștere a insecurității alimentare, inundații, secetă, COVID-19, inflație și un război brutal și inutil.

Un război început de un singur om. Haideți să vorbim clar, un membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și-a invadat un vecin, a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran. Rusia a încălcat cu nerușinare acordurile și Cartea Națiunilor Unite.

Nimic nu este mai important decât interzicerea clară împotriva unor țări care ocupă cu forța teritoriile vecinilor. Să menționăm încă o dată, chiar astăzi, președintele Putin a făcut amenințări nucleare deschise asupra Europei, nesocotind responsabilitățile de neproliferare.

Iar acum, Rusia face mobilizarea mai multor soldați care să intre în luptă, iar Kremlinul organizează referendumuri false pentru a anexa părți ale Ucrainei, încălcând în mod semnificativ carta ONU.

Citeşte şi: Proteste în Rusia, după anunţul mobilizării parţiale făcut de Vladimir Putin. Peste 100 de persoane au fost reţinute

Lumea trebuie să considere aceste acte drept ceea ce sunt. Putin afirmă că a trebuit să acționeze pentru că Rusia era amenințată. Nimeni însă nu amenințase Rusia. Nimeni în afara Rusiei nu a căutat să intre în conflict.

Mai mult decât atât, noi am anunțat, am avertizat că aceste lucruri ar urma să se întâmple, astfel încât lumea să evite războiul lui Putin, desfășurat cu trupele sale. Și chiar înainte de invazie Putin a spus: Ucraina a fost creată de Rusia și nu a avut niciodată o existență de statalitate ca atare.

Constatăm acum probleme cu școlile, cu gările, cu spitalele care sunt atacate, unul dintre centrele istoriei și culturii ucrainene, de asemenea, și mai multe dovezi îngrozitoare ale atrocităților comise de Rusia au fost dovedite crime, după cum am văzut în mormintele de la Izium, în gropile comune, unde au fost exhumate atâtea corpuri cu dovezi ale torturii suferite.

Acest război înseamnă dorința de a anihila statutul Ucrainei și dreptul la existență, dreptul ucrainenilor de a exista ca popor.

Oriunde v-ați afla, oriunde ați trăi, în orice ați crede, ar trebui să vă înghețe sângele în vene când auziți aceste lucruri. De aceea, 141 de state s-au reunit la adunarea generală, pentru a condamna războiul desfășurat de Rusia contra Ucrainei ”, a declarat Joe Biden.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, prima reacţie după ultimele declaraţii războinice ale lui Vladimir Putin. Apelul făcut de preşedintele României, de la New York