Proteste în Rusia, după anunţul mobilizării parţiale făcut de Vladimir Putin. Peste 100 de persoane au fost reţinute

Sute de oameni au început să protesteze în Rusia, după ce Vladimir Putin a anunţat mobilizare militară parţială. Peste 100 de oameni au fost deja arestaţi de forţele de ordine trimise de liderul de la Kremlin.

21 sept. 2022, 19:54
Proteste în Rusia, după anunţul mobilizării parţiale făcut de Vladimir Putin. Peste 100 de persoane au fost reţinute

Proteste în Rusia. UPDATE: Cel puţin 364 participanţi la proteste împotriva mobilizării au fost arestaţi miercuri în Rusia, afirmă grupul independent OVD-Info, citat de AFP.

Demonstranţii strigau sloganuri cum ar fi „Nu războiului!” şi „Fără mobilizare!”, relatează agenţia citată.

Sute de oameni au ieşit în stradă în mai multe oraşe din Rusia. Procurorii avertizează că manifestaţiile neautorizate sunt interzise de legislaţia rusă, iar protestatarii riscă până la 15 ani de închisoare.

Proteste în Rusia. Ruşii au ieşit în stradă după ce Putin a ordonat mobilizarea parţială

Citeşte şi România, în alertă după anunţul lui Putin privind mobilizarea pentru războiul din Ucraina? Populaţia avertizată că avioane al Forțelor Aeriene Române vor executa zboruri la mică înălţime

Ruşii au ieşit în stradă în mai multe orașe din estul țării: Irkuțk, Ulan-Ude, Habarovsk, Iakuțk, Tomsk, Novosibirsk și Ekaterinburg. De asemenea, oamenii protestează şi în Moscova.

„Evenimentele de masă anunțate nu au fost coordonate cu autoritățile executive în conformitate cu procedura stabilită prin lege. Procuratura din Moscova avertizează că distribuirea unor astfel de materiale prin intermediul rețelelor de socializare, forumurilor și altor platforme de internet, implicarea utilizatorilor de internet, inclusiv a minorilor, în activități ilegale, precum și participarea la acțiuni ilegale sunt pedepsite în conformitate cu legislația administrativă și penală în vigoare”, se arată într-un comunicat de presă transmis de procurori.

Peste 100 de persoane au fost arestate miercuri în Rusia, potrivit grupului independent OVD-Info. Organizaţia de monitorizare a demonstraţiilor spune că are informaţii despre arestări în cel puţin 15 oraşe, potrivit Agerpres.

De asemenea, pe site-ul Change.org a fost publicată o petiție împotriva mobilizării decretate, miercuri, de preşedintele rus, Vladimir Putin.

„Noi, cetățenii Rusiei, femei și bărbați, ne opunem mobilizării generale. Președintele Vladimir Putin nu are şi nu poate avea temei legal şi motive bine întemeiate pentru a decreta (mobilizarea, n.r.). În situația actuală de incertitudine, nu suntem pregătiți să expunem bărbații din țara noastră – frați, fii, soți, tați și bunici – la un pericol moral sau fizic”, se menţionează în textul petiţiei respective.

Mișcarea rusă anti-război Vesna a făcut un apel la proteste în orașele din Rusia. „Nu trebuie să mori pentru Putin”, se arată în mesajul transmis pe rețelele sociale, potrivit Digi24. 

Reamintim că Vladimir Putin s-a adresat miercuri dimineaţă poporului rus, pentru prima oară după ordonarea invaziei în Ucraina, pe 24 februarie. În timpul discursul său, liderul de la Kremlin a decretat mobilizarea parţială, în toată Federaţia Rusă.

Discursul lui Vladimir Putin a fost difuzat cu o întârziere de 13 ore, amânarea fiind motivată de faptul ca inclusiv ţările din orientul Îndepărtat să îl poată urmări pe preşedintele rus.

Liderul de la Kremlin a precizat că vor fi chemați la mobilizare angajați ai organelor de drept, precum și rezervişti. Vladimir Putin a subliniat că activitățile de mobilizare vor începe astăzi, 21 septembrie. „Decretul de mobilizare parțială a fost semnat. Ministerul Apărării a fost inițiatorul”, a transmis el. „Activitățile de mobilizare vor începe pe 21 septembrie. Le dau instrucțiuni șefilor de regiuni să ofere toată asistența necesară în activitatea comisariatelor militare”, a mai spus Putin.

După mobilizarea parțială, principalele obiective ale operațiunii speciale, potrivit lui Putin, rămân neschimbate – acestea sunt, în primul rând, eliberarea Republicilor Populare Donețk și Lugansk.

Citeşte şi Regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie au anunţat brusc referendumuri, la sfârşitul săptămânii. Unirea acestora cu Rusia este iminentă