Johann Sebastian Bach, celebrat de Google pe 21 martie 2019. Singurul gen de muzică ocolit de compozitor

Johann Sebastian Bach a fost un compozitor german şi organist din perioada barocă, considerat în mod unanim ca unul din cei mai mari muzicieni ai lumii. Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea intelectuală, stăpânirea mijloacelor tehnice şi expresive, pentru frumuseţea artistică. RomaniaTV.net vă prezintă cariera marelui compozitor în ziua în care google îl celebrează cu un doodle special
Filip Stan
20 mart. 2019, 22:14
Johann Sebastian Bach, celebrat de Google pe 21 martie 2019. Singurul gen de muzică ocolit de compozitor

Johann Sebastian Bach este unul din cei mai mari muzicieni ai lumii. S-a născut la 21 martie 1685, în localitatea Eisenach, Germania, fiind fiul lui Johann Ambrosius Bach, muzician de curte.

Bach a început să înveţe la Şcoala gimnazială din Eisenach. A urmat apoi liceul din Ohrdruf, unde a studiat latina, greaca, literatura, istoria şi muzica. În acelaşi timp, a învăţat, sub supravegherea tatălui său, mânuirea viorii.

După ce a rămas orfan, fratele său mai mare, Johann Christoph, organist la Ohrdurf, l-a învăţat să cânte la clavecin şi orgă. De altfel, muzica pentru orgă a constituit o preocupare de-a lungul întregii sale vieţi (a compus 250 de lucrări pentru orgă, peste 150 de corale pentru orgă).

Compoziţia a învăţat-o cu Herder, cantorul bisericii din Ohrdruf.

La 15 ani activa deja ca membru al corului din Ohrdruf. După ce a părăsit oraşul, a ajuns la Luneburg, unde a compus pentru organistul G. Boehm şi unde a descoperit muzicienii francezi, germani şi italieni ai secolului al XVII-lea.

A compus prima cantată în 1704 şi li-a creat foarte repede reputaţia unui improvizator plin de virtuozitate.

La 21 de ani, Johann Sebastian Bach s-a căsătorit cu verişoara sa, Maria Barbara, cu care a avut 7 copii. În această perioadă era angajat ca organist la Muhlhausen, unde a compus numeroase cantate noi (131, 71, 196) şi „Actus tragicus”.

La invitaţia ducelui Wilhelm Ernst, Johann Sebastian Bach pleacă la Weimar, unde obţine postul de organist de curte, stabilindu-se aici timp de nouă ani, între 1708 şi 1717. Aceasta a fost o perioadă fericită în viaţa lui Bach: a compus numeroase lucrări pentru orgă („Toccata în re major” – 1709, „Alla breve în re minor” – 1709, „Orgelbuchlein” – 1717), cantate şi piese pentru clavecin. De altfel, cantata s-a aflat în centrul creaţiei vocale a lui Bach, care a scris cinci serii de lucrări în acest gen.

Oratoriile ocupă un loc important în creaţia lui Johann Sebastian Bach (Oratoriul de Crăciun, Oratoriul de Paşti, Oratoriul Înălţării).

Johann Sebastian Bach a semnat şi lucrări muzicale cu caracter didactic, „Clavecinul bine temperat”, două concerte pentru vioară (în la minor şi mi major), un concert pentru două viori în re minor, două suite în do major şi do minor ş.a.

Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără cele 6 concerte instrumentale brandenburgice, pe care Bach i le-a dedicat lui Christian Ludwig, principe de Brandenburg-Schwedt.

În anul 1720, soţia sa, Maria Barbara, moare şi, la câteva luni distanţă, Bach se recăsătoreşte cu cântăreaţa Anna Magdalena Wulken, cu care va avea 13 copii.

În 1723 a fost numit cantor la biserica Saint-Thomas din Leipzig. Se înscrie în Consiliul oraşului şi, în acelaşi timp, ocupă şi postul de profesor de muzică la Tomasschule (fundaţie augustiniană datând din 1212).

Compune cantate pentru toate duminicile şi sărbătorile religioase, în beneficiul bisericilor Saint-Thomas şi Saint-Nicolas (în total peste 300 de cantate). Organizează un cor format din elevii de la Thomasschule şi un mic cor compus din interpreţi în majoritatea lor cantori bisericeşti. Din această perioadă datează „Ofranda muzicală”, „Magnificat” (1723), „Patimile după Ioan” (1723), „Patimile după Matei”(1729), „Oratoriul de Crăciun”(1734)…

Efectele muncii sale titanice încep să se resimtă, iar starea sănătăţii sale începe să se înrăutăţească. Are probleme cu vederea şi este operat de un celebru chirurg englez, dar fără succes, Bach pierzându-şi vederea.

Johann Sebastian Bach a murit la 28 iulie 1750, la Leipzig.

Compozitor admirat pe plan internaţional, Bach nu a trezit interesul decât la aproape un secol după moartea sa, când Mendelssohn Bartholdy a dirijat, în anul 1829, „Patimile după Ioan”.

Johann Sebastian Bach a tratat toate genurile muzicale din epocă, cu excepţia operei. Google îi aduce un omagiu pe 21 martie 2019.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Senatorul POT acuzat că a mințit în CV a ajuns în faţa instanţei! Ce datorii neachitate are parlamentarul demisionar ce a ajuns la PSD
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
Playtech.ro
România se topește la 40 de grade! Cod portocaliu de caniculă în aproape toată țara
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Ajutor pentru facturi. Când vin cardurile de energie și cine le primește
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul morții lui Diogo Jota! Acum s-a aflat care a fost, de fapt, cauza accidentului
Cancan.ro
Adevărul despre moartea tatălui lui Nicușor Dan. Președintele l-a înmormânat în secret
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Ce i-a spus regretatul Mihai Leu lui Titi Aur, de pe patul de spital: „Era într-o rezervă, având-o alături pe soția sa, Anna. Când am intrat la el, deși fizic se vedea că nu este bine, era optimist”
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI. Doamna Borsec cară peste 150.000 de sticle cu apă minerală și nici nu le simte. Sofia Crețu-Hu poartă accesorii și bijuterii de peste o sută de mii. De euro!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc