John Kerry a recunoscut că Bashar al-Assad câştigă teren în conflictul sirian

Secretarul de Stat american, John Kerry, a recunoscut miercuri că regimul lui Bashar al-Assad câştigă teren în conflictul sirian, dar a apărat strategia Statelor Unite pentru Siria, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
06 feb. 2014, 07:13
John Kerry a recunoscut că Bashar al-Assad câştigă teren în conflictul sirian

„Este adevărat, da, al-Assad şi-a ameliorat puţin poziţia. Însă el încă nu a câştigat. Este un impas”, a declarat pentru CNN şeful diplomaţiei americane.

Întrebat cu privire la un eventual „eşec” al strategiei americane pentru Siria, Kerry a răspuns „nu”.

„Politica pentru Siria este foarte dificilă (…). Nu vreau în niciun fel să caut scuze, (dar) vrem ca aceasta să avanseze cât mai repede, să o facem mai eficientă”, a spus secretarul de Stat.

O polemică a izbucnit în ultimele zile la Washington după ce influenţi senatori ar fi afirmat că John Kerry ar fi admis, în cadrul unei întâlniri care a avut loc sâmbătă, la Munchen, în Germania, că politica Statelor Unite în Siria a eşuat şi necesită o schimbare.

John Kerry ar fi pledat pe lângă aleşi americani, între care republicanul John McCain, pentru înarmarea rebelilor sirieni.

Departamentul de Stat a dezminţit aceste afirmaţii.

„Diplomaţia este dură (…), dar începem să vedem contururile modalităţii în care vom putea” avansa, a declarat Kerry.

În urmă cu câteva zile, diplomaţia americană s-a arătat mulţumită de lansarea procesului de dialog între opoziţia siriană şi regimul de la Damasc, în cadrul conferinţei Geneva II.

Până în prezent, conflictul sirian s-a soldat cu peste 136.000 de morţi.