John Kerry: Raidul american în Libia a fost „adecvat şi legal”

Secretarul de Stat american John Kerry a catalogat luni ca "adecvată şi legală" capturarea unuia dintre presupuşii lideri Al-Qaida în Libia, calificată de către autorităţile de la Tripoli drept o "răpire", relatează AFP.

RomaniaTV.net
07 oct. 2013, 08:10
John Kerry: Raidul american în Libia a fost „adecvat şi legal”

Statele Unite fac „tot ceea ce le stă în putere şi ceea ce este adecvat şi legal” pentru a pune capăt ameninţării teroriste, a declarat Kerry în cadrul summitului Asia-Pacific din Indonezia.

Secretarul de Stat a refuzat să spună dacă Tripoli a fost informat sau nu, afirmând doar că Washingtonul are obiceiul de a „nu intra în detalii” despre acest tip de operaţiuni cu guverne străine, a precizat el într-o conferinţă de presă comună cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Statele Unite au efectuat două raiduri sâmbătă, unul în Somalia, iar celălalt la Tripoli – care a condus la capturarea unui presupus lider Al-Qaida şi a determinat Libia să ceară „explicaţii” Washingtonului.

Libia a calificat capturarea lui al-Libi drept o „răpire”.

Al-Libi, care se afla pe lista celor mai căutate persoane de către FBI a fost transportat la bordul unei nave de război aparţinând US Navy care se afla în regiune, unde este interogat în prezent.

În schimb, Somalia, unde alt raid american a vizat islamişti shebab, a anunţat că ea cooperează cu „parteneri internaţionali în lupta împotriva terorismului”.

Al-Libi, al cărui adevărat nume este Nazih Abdul Hamed al-Raghie, a fost membru al Grupului Islamic de Luptă Libian (GICL), după care s-a alăturat Al-Qaida. El era căutat de către Statele Unite pentru rolul pe care l-a jucat în atentatele sângeroase din 1988 împotriva ambasadelor americane în Tanzania şi Kenya, soldate cu peste 200 de morţi.