John Kerry se va întâlni cu lideri UE şi britanici într-o încercare de mediere, după Brexit

Secretarul de Stat american John Kerry se va întâlni luni cu Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, şi cu şeful diplomaţiei britanice, Philip Hammond, pentru a discuta despre decizia ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

26 iun. 2016, 13:01
John Kerry se va întâlni cu lideri UE şi britanici într-o încercare de mediere, după Brexit

Administraţia Barack Obama a îndemnat Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. După referendum, preşedintele SUA, Barack Obama, a menţinut avertismentul că Marea Britanie va ajunge „la capătul rândului” în efortul de a semna un acord comercial cu Statele Unite, pentru că Washingtonul va prefera Parteneriatul cu Uniunea Europeană.

Nu este clar care va fi abordarea şefului diplomaţiei americane în discuţiile cu liderii europeni şi britanici. Este posibil ca John Kerry fie să încerce să pledeze pentru o soluţie de compromis între Marea Britanie şi UE, fie să nu se implice, semnalând doar că Statele Unite vor menţine relaţiile politice şi economice cu ambele părţi, scrie Mediafax.

Pierderea accesului la piaţa unică europeană după ieşirea din UE va fi „catastrofală” pentru Marea Britanie, afirmă ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, avertizând că Londra va pierde şi controlul asupra imigraţiei, astfel că cei care cred că europenii au nevoie de britanici greşesc.

„Cei care spun că UE are nevoie de noi mai mult decât noi de ei şi că ni se va permite să avem control asupra imigraţiei şi să menţinem accesul la piaţa unică se înşeală”, a declarat Philip Hammond, care a susţinut rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

„Nu vom putea să negociem controlul asupra imigraţiei din Uniunea Europeană şi nici accesul deplin la piaţa unică”, a adăugat Philip Hammond, citat de postul ITV.

Majoritatea cetăţenilor britanici au votat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Decizia Regatului Unit de a părăsi UE face și mai importantă unitatea Uniunii pentru a înfrunta provocarea crizelor care se agravează peste tot în lume, a pledat duminică șefa diplomației europene Federica Mogherini, citată de AFP.

„Conturul, existența înseși ale Uniunii noastre sunt puse în discuție.Totuși, cetățenii noștri și ai lumii au nevoie de o Uniune Europeană puternică, așa cum nu a fost vreodată înainte”, a avertizează Mogherini într-un raport despre „Strategia globală a UE”.

Acest raport urmează să fie prezentat șefilor de stat și de guvern ai Uniunii în cursul reuniunii lor de marți și miercuri la Bruxelles, un summit dominat de acum de consecințele Brexit-ului.

„În aceste timpuri dificile, o Uniune puternică este Uniunea care definește o strategie, împărtășește o viziune și acționează concertat”, explică în acest document Înalta reprezentantă a UE pentru afaceri externe și politica de securitate.

Și „aceasta este și mai adevărat după referendumul britanic”, observă ea.

Dotat cu mijloace de descurajare nucleară, cu drept de veto la ONU și o armată capabilă să se protejeze în exterior, Regatul Unit este considerat ca unul dintre actorii cheie ai politicii de securitate europeană, împreună cu Franța, paralel cu apartenența sa la NATO și „relația sa specială” cu SUA.

În raportul său, Mogherini subliniază „ambiția unei autonomii strategice pentru UE care este necesară pentru promovarea intereselor comune ale cetățenilor noștri, precum și ale principiilor și valorilor noastre”.

Conducătorii europeni i-au cerut anul trecut să producă o „Strategie globală asupra politicii externe și de securitate” cu scopul de a răspunde crizelor care afectează Europa, pe primul loc aflându-se cel mai grav val migrator după 1945.