John McCarthy, unul dintre pionierii inteligenţei artificiale, a murit

Savantul american John McCarthy, considerat unul dintre pionierii inteligenţei artificiale, a murit la vârsta de 84 de ani, au anunţat reprezentanţii prestigioasei universităţi americane Stanford.

RomaniaTV.net
26 oct. 2011, 10:50
John McCarthy, unul dintre pionierii inteligenţei artificiale, a murit

John McCarthy, profesor emerit la departamentul de ştiinţe informatice de la Universitatea Stanford din California, unde a predat timp de aproape 40 de ani, a murit duminică, potrivit Mediafax.

Lui îi este atribuită inventarea termenului „inteligenţă artificială” sau „AI”, în urma unei propuneri pe care el a făcut-o în anul 1955, împreună cu alţi oameni de ştiinţă, pe vremea când lucra la Dartmouth College, o universitate din statul american New Hampshire. În propunerea lui, savantul american a cerut realizarea unui studiu „despre felul în care maşinile ar putea să folosească un limbaj, idei abstracte şi concepte, să rezolve probleme rezervate omului”.

John McCarthy se află la originea limbajului Lisp, utilizat pe scară largă de cercetătorii din domeniul inteligenţei artificiale.

Potrivit site-ului Universităţi Stanford, prima provocare pe care au „atacat-o” savanţii din acel laborator a fost aceea de a încerca „să creeze roboţi capabili să interacţioneze cu succes cu lumea fizică înconjurătoare”.

Într-o biografie online a lui John McCarthy, reprezentanţii Universităţii Stanford citează o declaraţie a profesorului, datând din 2003, în care acesta se declara convins de faptul că într-o bună zi computerele vor atinge „nivelul inteligenţei omului”.