Joi încep discuţiile pentru numirea noului procuror general. Raluca Prună: Îl felicit pe Niţu pentru decizia luată VIDEO

Numirea noului procuror general se află în mâinile lui Klaus Iohannis. Preşedintele este cel care numeşte şefii din parchete, dar Iohannis trebuie să aştepte propunerea din partea ministrului Raluca Prună. Ministerul Justiţiei a anunţat că va declanşa procedura de numire în cel mai scurt timp.

03 feb. 2016, 07:30
Joi încep discuţiile pentru numirea noului procuror general. Raluca Prună: Îl felicit pe Niţu pentru decizia luată VIDEO

„Va fi o procedură deschisă, transparentă, aşa cum a mai fost de atâtea ori în această ţară. Vom trata problema cu celeritate, asta înseamnă de îndată. Am discuţii informale cu CSM joi. Legea nu s-a schimbat, avizul CSM nu este consultativ. Nu am lansat procedura, vă puteţi imagina că am nişte candidaţi înainte să lansez o procedură? (…) Nu i-am dat eu nicio opţiune lui Tiberiu Niţu, îl felicit pentru hotărârea luată”, a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

Procurorul general Tiberiu Niţu şi-a dat marţi demisia din funcţie, ca un „gest de responsabilitate şi onoare”, conform unei declaraţii oficiale a acestuia.

„Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activităţii mele în fruntea Ministerului Public, la fel şi datele din bilanţ care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condiţiile în care numele meu şi funcţia pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduc, am decis – ca un gest de responsabilitate şi onoare – să îmi depun demisia din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, explică procurorul general într-un comunicat de presă.

Procurorul general Tiberiu Nițu ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasări însoțit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în octombrie-noiembrie 2015. Potrivit unor surse Agerpres, media deplasărilor procurorului general ar fi de două pe zi.

Citeşte şi: Procurorul general Tiberiu Niţu a demisionat